Arnautović o najavama smjene CIK-a: Žele postaviti podbne ljude, koji će kada im namignu raditi po njihovim željama

Arnautović o najavama smjene CIK-a: Žele postaviti podbne ljude, koji će kada im namignu raditi po njihovim željama


Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, komentarisao je najave lidera političkih stranaka koje čine državnu vlast da će smijeniti trenutni saziv CIK-a.

  • Oni koji pokušavaju na nezakonit način da smijene članove CIK-a, naglašavam na nezakonit način, oni žele da postave politički podobne članove CIK-a koje će kada im namignu i kažu nećemo raspisivati izbore da oni to tako provedu, a ne treba im neko ko će se žilavo suprotstaviti takvoj koncepciji.

Također se dovodi u pitanje sam izborni proces, a on se najeklatantnije ogleda da se nadležnosti CIK-a dovode u pitanje i da se izborni proces koji vodi CIK dodijeli nekim drugim entitetskim institucijama koje se formiraju ili su već formirane – rekao je Arnautović za FTV.

Arnautović se pita zašto se ne govori o novim tehnologijama u izbornom procesu.

  • Mi smo cijeli projekat napisali, zašto se ne govori o strategiji za poboljšanje integriteta izbornog procesa, akcioni plan u vezi sa tim, zašto se otvaraju krupna pitanja izmjene izbornog sistema?

Zašto o tim stvarima ne pričamo, to su sistemska rješenja, a ne šta uraditi sa sedam pojedinaca – kazao je Arnautović za FTV.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija