Autoceste FBiH: Jeftinija putarina od ponedjeljka

Karlovac, 010815. Na vrhuncu turisticke sezone velike su guzve na hrvatskim prometnicama. Zbog prometne nesrece kod cvora Karlovac nastala je kolona duga 10 kilometra. Na fotografiji: Kolona na autocesti A-1 kod Karlovca. Foto: Robert Fajt / CROPIX

Uprava JP Autoceste FBiH danas je donijela odluku o smanjenju jedinične cijene cestarine na autocesti A1 za 10 posto za klasu vozila IV.

Niža cijena cestarine za klasu vozila IV počet će se primjenjivati od 7. novembra 2022. godine.

– Smanjenjem cestarine za vozila IV kategorije želimo pomoći privrednim subjektima koji koriste ostale ceste, a koje nisu uglavnom dimenzionirane za teški saobraćaj pri čemu se pravi velika šteta lokalnim i regionalnim cestama. Mišljenja sam da ćemo ovom odlukom povećati broj korisnika autoceste za navedenu kategoriju a time i uvećati ukupne prihode od cestarine – kazao je Elmedin Voloder, direktor Autocesta FBiH.

Klasa vozila IV podrazumijevaju vozila sa četiri ili više osovina i visinom mjerenom na prvoj osovini većom od 1,3 m (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, tegljači sa poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina, vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg, vozila registrirana preko 9 sjedišta).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79