Autoput Bijeljina-Rača se gradi punom parom: Plan za 36 mjeseci završiti 20 kilometara

Od sredine septembra urađeno je više od tri kilometra trase sa nasipom.

Plan je da za 36 mjeseci 20 kilometara autoputa bude izgrađeno i spojeno sa mostom na Savi, čija se gradnja privodi kraju, kao i na autoput od Rače do Kuzmina, koji se povezuje sa postojećim autoputem Beograd – Zagreb.

U selima Velika Obarska i Batković tridesetak teških građevinskih mašina i kamiona prave trasu novog autoputa. Građevinari koriste lijepo vrijeme i rade istovremeno na dvije lokacije.

Na dionici dužine 20 kilometara biće devet većih objekata, nadvožnjaka i podvožnjaka na mjestima gdje autoput prelazi preko lokalnih puteva, stare pruge, te preko melioracionih kanala.

Dinamika radova je dobra, kažu iz Autoputeva Republike Srpske. Podsjećaju da se ovaj autoput, vrijedan 258 miliona maraka, gradi bez kreditnih zaduženja.

– Vlada Srbije 80 posto finansira. Јednu tranšu od deset miliona evra su prebacili početkom avgusta. Što se tiče Vlade Republike Srpske, odnosno preduzeća Autoputevi, mi smo obezbijedili avans – pojašnjava Slobodan Stanarević, direktor Autputeva Republike Srpske.

Veliki projekti ove vrste imaju značaj i kao pokretač privrede i zapošljavanja.

– Ne samo kao veza međuregionalna između Banjaluke i Beograda, koja će unaprijediti protok roba, usluga, i samih putnika, obezbijediti veću bezbjednost na našim putevima, već je i poseban značaj za lokalnu zajednicu jer tamo imamo javne radove, mnoštvo angažovanih podizvođača  ljudi koji su na indirektan način uključeni u sam projekat – istakao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Mještane raduje gradnja autoputa. Očekuju i brži razvoj privrede.

Republika Srpska sada ima 120 kilometara izgrađenih autoputeva, a planirana je gradnja još 100 kilometara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79