Avdo Huseinović: “Javljaju mi se srpski vojnici, koji žele da naplate ono što znaju”

Avdo Huseinović: “Javljaju mi se srpski vojnici, koji žele da naplate ono što znaju”


“Javljaju mi se srpski vojnici, koji žele da naplate ono što znaju ili su to manje bitni ljudi iz srpske vojske, koji budu “žrtvovani”, pa se odluče i kažu: Zašto da to budem ja!”

Avdo Huseinović je novinar, publicista i autor desetine knjiga i dokumentarnih filmova o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i zločinima koji su počinjeni u našoj državi.

Višegodišnje opstrukcije na njegov rad iz manjeg entiteta nisu ga zaustavile u namjeri da ekranizuje i na pravi način predstavi istinu o ratnim zločinima koju su za vrijeme agresije na BiH, počinjeni nad bošnjačkim narodom.

O njegovom radu najbolje govore brojne nagrade koje je do sada dobio.

Novinar i publicista Avdo Huseinović, rođen je 25. novembra 1973. godine u Sarajevu. Godinama je saradnik poznatih časopisa u zemlji i regionu, kao i u bh. dijaspori. Kroz istraživački rad uključen je u otkrivanje i borbu za procesuiranje ratnih zločinaca, tokom genocida nad Bošnjacima 1992-1995. godine.

Do sada je objavio knjige: “Dželati naroda mog” (2009), “Naser od Gazimestana do Haga i nazad” (2013), “Stazama bosanskih vitezova” (2014) i “Dan D ili slučaj Dobrovoljačka” (2017).

Autor je više od 20 dokumentarnih filmova među kojima su “Vanzemaljci iznad Sarajeva” (2008), “Daleko je Tuzla” (2010), “Bosna ili smrt” (2011), “A bili su samo djeca” (2012), “Na Drini krvavi Višegrad, prijedorska polja smrti, logori smrti” (2014), “Herceg Bosna, zločin i kazna” (2015), “Operacija Sana 95. – nedovršena pobjeda” (2015), “Bošnjaci, genocid u kontinuitetu” (2016), “Prvi mart – Put u nezavisnost” (2017), “Usporeni genocid”, “Ubijeni prirodnom smrću” (oba 2021), “Postupi po naređenju – dželati u plavom” (2022) i “Ovamo daleko: Atentat na Bosnu” (2022).

Video prilog portala Source pogledajte OVDJE


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija