Vraćanje kilometraže vozila i dalje je uobičajena praksa: Evo koji automobili se najčešće vraćaju

Vraćanje kilometraže vozila i dalje je uobičajena praksa na tržištu rabljenih automobila. Iako kupci postaju sve oprezniji kada se radi o prevarama vezanim uz automobile, novo istraživanje carVerticala pokazalo je da je rizik od kupovine vozila koji imaju vraćenu kilometražu još uvijek visok.

Prevare s brojačem kilometara ne znače samo visoke troškove održavanja, već i značajno smanjuju cijenu automobila. S obzirom na to da se gubitci povezani s prevarom kilometraže procjenjuju na 8,77 milijardi eura godišnje (prema istraživanju Službe Evropskog parlamenta za usluge parlamentarnih istraživanja), važno je saznati više o ovom skupom problemu.

Kompanija za historiju vozila carVertical analizirala je 1,11 miliona izvještaja o historiji u posljednjih 12 mjeseci na 24 tržišta koja pokrivaju SAD i većinu Evrope.

Istraživanje je pokazalo da je automobil s najčešće vraćenom kilometražom luksuzna limuzina Audi A8. Od svih automobila Audi A8 provjerenih na platformi, 30,6 posto imalo je lažnu kilometražu. To znači da gotovo svaka treća rabljena Audijeva zvijezda nosi prevaru s kilometražom.

Naučnici tvrde da muškarci s malim “alatom” voze skupe automobile

Čak 6 od 10 automobila s najčešće vraćenom kilometražom bila su skupa njemačka vozila. Među njima su Audi A7, BMW X5, BMW serije 7 i Volkswagen Touareg. Njihova visoka cijena (a time i visok potencijal zarade) pretvara ova vozila u savršenu metu za prevarante na tržištu rabljenih automobila.

Među modelima ostalih proizvođača na popisu automobila s najčešće vraćenom kilometražom su i Ford Mustang na 2. mjestu (25,7 posto automobila s vraćenom kilometražom), Ford Fusion na 10. mjestu (22 posto automobila s vraćenom kilometražom), Volvo XC70 na 14. mjestu (21,1 posto automobila s vraćenom kilometražom) i Opel Insignia na 19. mjestu (19,5 posto automobila s vraćenom kilometražom).

Tradicionalno, na tržištu je bilo najviše rabljenih automobila s benzinskim i dizelskim motorima. Što znači da su i glavne žrtve prevara s kilometražom. Međutim, sve veća potražnja za automobilima koji manje zagađuju okoliš brzo mijenja situaciju.

Prema istraživanju, vrsta motora nije dobar pokazatelj vjerojatnosti za vraćanje kilometraže na vozilu. Iako je za neke modele vozila, kao što su BMW serije 7, vjerovatnije da će kilometraža biti promijenjena na benzinskim i dizelskim motorima nego na hibridima. Čini se da to ne vrijedi za druge automobile.

Na primjer, hibridni pogonski sistem Volkswagen Jette ima veći udio automobila s vraćenom kilometražom (27 posto) nego dizelska (24,1 posto) ili benzinska verzija (22,4 posto).

Sve veći broj električnih automobila s lažnom kilometražom sugerira da bi kupci trebali biti oprezniji. Iako je ukupni udio električnih vozila (13,4 posto) niži od evropskog prosjeka (15,6 posto), razlika je zanemariva. Osim toga, kupnja električnog automobila s lažnom kilometražom može dovesti do ogromnih računa za servise.

Električni automobili s vraćenom kilometražom predstavljaju najveći rizik jer istrošene baterije znače skupe popravke. Dakle, određivanje stvarne kilometraže igra još važniju ulogu pri kupnji rabljenog električnog ili hibridnog automobila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79