Avdović apeluje na Bosnu i Hercegovinu da iskoristi naredna dva mjeseca

Današnjim preuzimanjem šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom, Belgija je zvanično objavila šest prioriteta koja će usmjeriti njeno vođenje Unije u prvih šest mjeseci 2024. godine.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji, Erol Avdović, iznio je ključne tačke belgijskog programa, ističući promociju vladavine prava i demokratije, jačanje ekonomske konkurentnosti, praćenje zelene tranzicije, jačanje socijalne agende, zaštita granica i ljudi, te promoviranje globalne Evrope.

Međutim, uprkos ovim naglašenim prioritetima, pitanje proširenja EU na zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, nije eksplicitno navedeno među javno obznanjenim prioritetima. Ambasador Avdović ističe da, iako Belgija podržava evropsku perspektivu za Bosnu i Hercegovinu, konkretna podrška i dalje ostaje diplomatski nedorečena.

Belgijsko predsjedavanje će se fokusirati na globalnu Europu, što, prema Avdoviću, ukazuje na interes Belgije za pomoć zemljama u razvoju izvan Evrope, posebno u Africi i Aziji. Osim toga, zaštita granica naglašava belgijsku zabrinutost u vezi problema ilegalne imigracije, dok zelena tranzicija odražava posvećenost Belgije održivom ekonomskom rastu i smanjenju upotrebe fosilnih goriva.

U kontekstu ovih prioriteta, ambasador Avdović izražava važnost energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini te ističe kako belgijski partneri postavljaju pitanja o napretku zemlje na putu ka članstvu u EU i stanju životne sredine.

Uprkos nedostatku eksplicitne podrške proširenju EU na zapadni Balkan u belgijskim prioritetima, Avdović apeluje na Bosnu i Hercegovinu da iskoristi naredna dva mjeseca kako bi postigla potrebne reforme i otvorila pristupne pregovore. On naglašava važnost usvajanja reformskih zakona koji bi otvorili vrata pregovorima, a istovremeno poziva na angažman i agilnost kako bi se osiguralo otvaranje pregovora ovog proljeća.

U kontekstu evropskih debata o proširenju, Avdović prepoznaje mišljenja – jedno zagovara proširenje na osnovu ispunjenja uvjeta u zemljama kandidatima, dok za drugo treba sačekati završetak internih reformi u EU. Ambasador ukazuje na potrebu da Bosna i Hercegovina ostane posvećena reformama i ne odustaje, bez obzira na dinamiku debata u EU.

U zaključku, Avdović naglašava da bi pristup pregovorima omogućio Bosni i Hercegovini pristup mnogim fondovima EU, uz mentorsku podršku Unije do kraja procesa. Sada je na zvaničnicima u Bosni i Hercegovini da prepoznaju trenutni trenutak i ubrzaju reforme kako bi ostvarili svoj put ka članstvu u EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79