Azra Šabanović ostaje u pritvoru, nastavljeno suđenje za ubistvo Ranka Radoševića Eskobara (53)

Azra Šabanović ostaje u pritvoru, nastavljeno suđenje za ubistvo Ranka Radoševića Eskobara (53)


Danas je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje Luki Vučetiću, Stefanu Zlatanoviću, Marku Pjanoviću i Azri Šabanović za likvidaciju Ranka Radoševića Eskobara (53) na benzinskoj pumpi u Rušnju (Srbija) 9. marta prošle godine.

Svjedočili su oštećeni Milan Pavlović i Uroš Veljković, dok je treći svjedok oštećeni Dražen Damjanović opravdano izostao.

Njih trojica bili su u kafiću benzinske pumpe u trenutku kada je Radošević ubijen. Pavlović je ispričao da je u Rušnju radio na vodovodnoj mreži i da je u kafić sjeo i naručio kafu dok je čekao kolegu Veljkovića, piše Telegraf.rs.

Stefan Zlatanović i Luka Vučetić

“Kolega je došao i tada sam začuo pucnje ispred lokala. Kao da je jedan metak pogodio staklo. Odmah sam zalegao i krenuo da bježim prema podrumu koji je iza šanka kod suprotnog ulaza u kafić. U lokalu sam čuo tri – četiri pucnja. Nisam vidio ko puca, ni u koga puca. Mislio sam da je u pitanju oružana pljačka. Spustio sam se u podrum”, ispričao je.

On je ispričao da je u kafiću bio i Dražen Damjanović, za kojeg je tek poslije ubistva saznao kako se zove. Objasnio je da je on sjedio za stolom sa foteljama desno od ulaza, a da je Damjanović sjedio na uzdignutom dijelu kafića, naspram njegovog stola, na oko tri do četiri metra udaljenosti.

“Mislim da su u lokalu bila još dva čovjeka lijevo od ulaza. Nisam siguran da li je u tom trenutku zaposlena bila za šankom. Sve je trajalo možda minut od momenta kad sam zalegao, pa dok nisam strčao u podrum. Jako se brzo odigralo. Pucnjava je trajala možda šest-sedam sekundi”, dodao je.

Istakao je da se, dok je bježao, “mahinalno okrenuo” i da je tada vidio siluetu pokojnog Radoševića, ali da nije vidio ko je u pitanju.

“Počeo je da trči ka kafiću, ali nisam vidio kad je ušao jer sam zalegao. Viđao sam Radoševića ranije, često smo dolazili u kafić na pumpi, ali nisam znao ko je”, zaključio je.

Pavlovićev kolega Uroš Veljković ispričao je pred sudom da je sa kolegom svakodnevno na pauzama od rada dolazio u lokal na pumpi jer u blizini nije bilo drugih kafića, te da su tamo sjedili svakodnevno.

“Kolega je naručio kafu i ja sam krenuo ka njemu. Nisam stigao ni da sjednem kada sam čuo pucnje. Leđima sam bio okrenut ulazu. Mislio sam da su petarde, ali sam po reakciji kolege shvatio da je pucnjava. Zalegao sam i zaklonio se foteljom. Čuo sam pucnje i unutra. Mislio sam da je pljačka”, rekao je Veljković.

Kako je ispričao, iza fotelje je sačekao dok sve nije utihnulo, a onda je ustao, izašao kroz vrata na suprotnoj strani kafića i rekao zaposlenima da pozovu policiju.

“Ja sam osjetio da je neko ušao u kafić, ali nisam vidio. Bio sam iza fotelje, a mislim i da sam sve vrijeme žmirio. Čuo sam pucnje u lokalu, na pet-šest metara od mjesta na kojem sam bio. Sve je trajalo desetak sekundi, bilo je munjevito. Kad sam ustao vidio sam tijelo. Nisam znao ko je, nisam poznavao Radoševića”, dodao je.

Veljković je rekao i da su u kafiću, u šanku, bile radnice, koje je čuo da vrište, kao i treći svjedok.

On je rekao sudu da se ne priključuje krivičnom gonjenju i da ne ističe imovinsko-pravni zahtev.

Branilac okrivljene Azre Šabanović ponovo je predložio sudu da njenu branjenicu pusti iz pritvora.

On je istakao da je Šabanović dva i po sata iznosila odbranu i da je sve detaljno ispričala, kao i da je osudila svaku vrstu nasilja.

“Rekla je da, osim svog dečka, ne poznaje nikoga od okrivljenih. Uzoran je student, uhapšena je na fakultetu, što ukazuje na to da se nije skrivala. Već 15 mjeseci je u pritvoru i to jako teško psihički podnosi. Djevojka je iz čestite porodice”, rekao je.

Branilac je dodao da, uz saglasnost Azrine majke, iako okrivljena nije državljanin Srbije, odobri puštanje iz pritvora uz jemstvo od 25.000 eura i rekao da je okrivljenoj Šabanović “u interesu da opravda povjerenje porodice koja će teškom mukom da sakupi 25.000 eura za jemstvo”, ističući da je Šabanović nevina.

Sud je prijedlog za ukidanje pritvora odbio kao neosnovan.

Na samom kraju suđenja prvookrivljeni Stefan Zlatanović zatražio je riječ i rekao da će na sljedećem suđenju da iznese odbranu.

“Dat ću odbranu na sljedećem suđenju. Nisam htio još da iznosim odbranu jer se nisam konsultovao sa braniocem oko toga, ali, evo, sad sam odlučio. Htio sam da se branim šutnjom, ali sad sam odlučio da ću da iznesem odbranu. Govorit ću 20 do 30 minuta kako bih sve što detaljnije ispričao, jer ne želim da odgovaram na pitanja. Znam šta bi me tužilaštvo i sud pitali, nije mi prvo suđenje. Neću odgovarati ni na pitanja advokata, da se nešto ne protumači na ovaj ili onaj način, imao sam loše iskustvo sa pitanjima”, rekao je Zlatanović.

Naredno suđenje, na kom će Zlatanović da iznese odbranu, zakazano je za 16. septembar, a bit će pozvan svjedok Dražen Damjanović i član porodice Ranka Radoševića.

Podsjetimo, na prethodnom ročištu Vučetić je priznao izvršenje ubistva, dok je Zlatanović rekao da će odbranu da iznese u daljem toku postupka. Drugo dvoje okrivljenih negirali su umješanost u ubistvo.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu u sticaju sa po jednim krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija optuženi su Stefan Zlatanović (28) iz Lebana i Luka Vučetić (26) iz Kraljeva.

Državljani BiH Marko Pjanović (28) i (22) Azra Šabanović, koji su izručeni Srbiji, optuženi su za krivično djelo teško ubistvo u pomaganju.

Marko Pjanović i Azra Šabanović

Postoji sumnja da su Zlatanović i Vučetić 9. marta 2023. godine oko 11.05 sati na podmukao način života lišili Ranka Radoševića, koji je zadobijenim povredama podlegao u 11.32 sati i da su pri tome, sa umišljajem, u opasnost doveli živote tri gosta koji su se nalazili u kafiću na benzinskoj pumpi u kom je Radošević i ubijen.

Sumnja se da su oni, noseći hirurške maske preko lica, ugledavši Radoševića na parkingu benzinske pumpe, izvadili pištolje i ispalili više hitaca u njega u momentu kada je stajao na ulazu u kafić. Radošević je pobjegao u lokal, ali je za njim, kako se sumnja, ušao Zlatanović i nekoliko puta mu pucao u leđa.

Takođe se sumnja da je on, u momentu kada je Radošević pao na pod, prišao i iz neposredne blizine mu pucao u glavu, nakon čega su obojica osumnjičenih automobilom Golf 4 karavan pobjegli sa lica mjesta, a vozilo su potom zapalili na Petlovom brdu.

Tužilaštvo Šabanović i Pjanovića tereti da su sa umišljajem pomogli izvršiocima ubistva u izvršenju krivičnog djela time što su im obezbijedili spomenuti automobil za potrebe ubistva, dok Pjanovića tereti i da im je stvorio uslove za izvršenje tog krivičnog djela. Radošević je, kako se sumnja, u kontakt sa okrivljenim stupio tako što se Pjanović sa njim dogovorio da dođe i da pogleda automobil koji je Radošević prodavao.

Devet dana kasnije, doigovorili su se da se nađu oko 11 sati na benzinskoj stanici u Rušnju zbog kupovine automobila, iako se Pjanović u tom momentu nalazio u BiH. Na taj način je, tvrdi tužilaštvo, stvorio uslove Zlatanoviću i Vučetiću da izvrše ubistvo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija