Babo se upleo u mrežu koju je sam pleo: Sumnje i sumnjivi poslovi Fikreta Abdića

Jučer je na području Velike Kladuše provedena opsežna akcija Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža, u kojoj je slobode lišen načelnik te općine Fikret Abdić. Privedeno je šest lica, a izvršeni su pretresi na više lokacija u Kladuši, uključujući prostorije Općine.

Direktni sporazum

Fikret Abdić Babo, direktor Agrokomerca iz vremena najveće jugoslovenske privredne afere, čovjek s najviše glasova za člana Predsjedništva BiH s prvih demokratskih izbora 92. godine, osnivač autonomne pokrajine Zapadna Bosna i osuđeni ratni zločinac koji je kaznu odležao da bi na posljednjim lokalnim izborima postao i načelnik, prvoosumnjičeni je i u ovom novom predmetu, čija istraga traje već duže vremena, piše Oslobođenje.

– Akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu, u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Pripadnici FUP-a ispred zgrade Općine Velika Kladuša

U ovim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma, birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Ovako provedene javne nabavke su potom plaćane iz budžeta Općine Velika Kladuša, navedeno je iz Tužilaštva USK-a.

Nezvanično saznajemo da je među uhapšenima i Sulejman Silić, Abdićev službenik za sve građevinske poslove zbog sumnje u namještanje poslova kroz projekte mreže općina, u kojima su učestvovali i JP Komunalije, kao i Udruženje nezaposlenih dioničara Agrokomerca. Nezvanično se navodi da je iz općinskog budžeta oko 10 miliona KM isplaćeno preduzeću i udruženju u protekle četiri godine a da oni nisu podnijeli izvještaje Općinskom vijeću.

– Sumnja se da je općinski načelnik Velike Kladuše iskorištavao službeni položaj od 2017. do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK-u i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti USK-a, uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini, napomenuli su iz Tužilaštva.

Izražavaju i sumnju da je dvoje osumnjičenih u periodu cijelog mandata iskorištavalo službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavalo u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica, bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Tužilaštvo navodi da su predmetna sredstva i isplaćena.

Kada su ga tužioci i policija izveli jučer iz zgrade Općine i uvodili u službeno vozilo, Fikret Abdić je okupljenim građanima Velike Kladuše u znak pozdrava mahao plavom fasciklom, prilikom čega je bilo očito da nije imao lisice na rukama.

Lica lišena slobode danas će biti predana postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama, saopćeno je iz Tužilaštva.

Politička stranka Fikreta Abdića, laburisti BiH, jučer se oglasila mišljenjem da su ovo zapravo represija i progon pojedinca ili grupe iz političkih razloga, posebno s ciljem sprečavanja da učestvuju u političkom životu.
Izrežirana predstava

Podsjećamo, sedam političkih subjekata u Velikoj Kladuši protekle sedmice je potpisalo platformu sa zajedničkim protivkandidatom Fikretu Abdiću za predstojeće lokalne izbore.

– Akcije pod raznim nazivima, policijska brutalnost, oduzimanje građanskih prava i druge vrste vansudskih kažnjavanja političkih aktivista postale su svakodnevnica i imaju samo jedan cilj – obračun! Takva politika „ispametila“ je narod, koji ih uopće ne bira tijekom izbornih procesa. Oni izaberu sami sebe po već dobro izrežiranoj predstavi zvanoj demokratski izbori, saopćili su iz Laburističke stranke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79