Badnjević: Verifikovali smo 50 respiratora koji su uvezeni preko UNDP-a, uređaji Srebrene maline još na čekanju

U Bosni i Hercegovini dvije su ovlaštene firme za verifikaciju medicinskih uređaja, Metrolab iz Banje Luke i Verlab iz Sarajeva.

Kako je za Faktor kazao Almir Badnjević, direktor Verlaba, ova firma je još u fazi čekanja kada su u pitanju kineski respiratori, njih 100, koje je zbog borbe protiv koronavirusa prije pola godine uvezla Srebrena malina. Podsjetimo, serviseri beogradske kompanije Profesional Medic pokušali su nedavno instalirati po dva respiratora u Kantonalnoj bolnici Goražde i Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevu, ali bezuspješno jer su uočeni određeni nedostaci.

– Čekamo da serviseri urade svoj dio posla, priključe uređaje i onda počinje naš dio. Zasad nemam nikakvih informacija kada će se to desiti. Tokom 2020. godine verifikovali smo više od 300 respiratora, a svih ostalih medicinskih uređaja koji potpadaju u 11 kategorisanih više od 3.000. Tako smo širom BiH verifikovali 50 respiratora koji su nabavljeni u saradnji sa UNDP-om – kaže Badnjević.

Verlab nije uspio verifikovati respiratore koji su stigli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– U pitanju su isti uređaji kakve je uvezla Srebrena malina, koji imaju oznaku ACM812A. I u ovom slučaju čekamo da serviseri riješe nedostatke kako bi se mogli uređaji proslijediti zdravstvenim ustanovama gdje bi se instalirali i verifikovali – ističe Badnjević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79