Bahate vožnje u Banjaluci: Nesavjesni vozači voze preko pruge iako je rampa spuštena

Neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemarujući saobraćajne propise, ugrožavajući na taj način ličnu i opštu bezbjednost i uzrokujući značajnu materijalnu štetu, iznova se ponavlja.

To potvrđuju i video snimci koji su objavljeni na Fejsbuk stranici Željeznica RS, od kojih su brojni sa prelaza “Vrbanja”, na kojima se vidi kako se nesavjesni vozači ne zaustavljaju čak ni onda kada je rampa spuštena, što je očigledan znak da je voz u blizini.

– Nakon samo nešto više od 24 časa na putnom prelazu „Vrbanja“ kod Banjaluke, usljed nepoštovanja saobraćajne, a zatim i svjetlosno – zvučne signalizacije, ponovo je došlo do vanrednog događaja u kome je učestvovao vozač teretnog motornog vozila, koji se nije zaustavio ispred prelaza, te je svojim činom ugrozio ličnu i opštu bezbednost i polomio lijevi polubranik na putnom prelazu – naveli su u svojoj objavi.

Nisu rijetki ni slučajevi da vozilima polome rampu.

I pored nastojanja i zalaganja Željeznica RS da se nivo osiguranja na putnim prelazima podigne na viši nivo, kao i preventivne aktivnosti “Oprezni paze na putne prelaze” koju Željeznice provode zajedno sa nadležnim republičkim institucijama, sporadični slučajevi ukazuju da je problem neodgovornosti i dalje prisutan.

Naglašavaju da je neodgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju najčešći uzrok nesreća na putnim prelazima.

– Zato je neophodno iznova upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, jer će se samo na taj način smanjiti broj nezgoda na putnim prelazima, ali i udesa koji za posledicu mogu imati tragičan ishod. Sačuvajmo živote, budimo odgovorni prema sebi i drugima – poručuju iz Željeznica RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79