Bakir Izetbegović: Schmidt se neće usuditi donijeti privremenu odluku koja bi pogodovala HDZ-u

Bakir Izetbegović: Schmidt se neće usuditi donijeti privremenu odluku koja bi pogodovala HDZ-u


Ne bih preporučio visokom predstavniku da to radi. Javna je tajna, Plenković je potvrdio da je prvu odluku dogovorio s njim, kaže Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, izjavio je večeras kako potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo brani poziciju bh. patriota i poziciju Bošnjaka.

Govoreći o jučerašnjem sastanku kojem se nisu odazvali lideri SDP-a i HDZ-a, Nermin Nikšić i Dragan Čović, Izetbegović kaže da oni prave prijedloge bez SDA, paralelno sa tim optužujući njegovu stranku za blokade.

– Pozivao sam, nisu se odazivali. Ovaj put smo zakazali sastanak, znajući da vjerovatno neće doći, da stvari učinimo jasnijima. Bez nas prave prijedloge sastava vlade, dogovaraju se, a onda nas optužuju za blokade. Oni su Lendi, koji je predstavnik Bošnjaka, namijenili ulogu poslušnika. Dakle, bez tebe ćemo odlučiti ko će biti u vladi, a ti to moraš da potpišeš.

Nikako se ne može desiti da Lendo potpiše, on je iznio mogo teže bitke od ove. On brani Ustav, brani poziciju bh. patriota, poziciju Bošnjaka, rekao je Izetbegović.

Potom je govorio o ponudi SDA odnosno koncentrancijskoj vladi koju zagovaraju u ovoj stranci.

– Ono što je SDA mislila jeste da izađemo iz ove krize kroz većinu u Predstavničkom domu. Trojka i HDZ tvrde da imaju većinu, neka je efektuiraju, ali nikako ne na način da to bude mimo dogovora sa nama. Ili neka se dogovore sa nama o koncentracijsko vladi u koju bi svi ušli, jedon, dva ministarstva, za ovaj mandat tako.

Ili, pak, dvije liste, jedna koju bi definisala SDA, a druga koju bi definisali Trojka i HDZ. Pa koja bude jača, koja dobije jaču podršku, odnosno ko dobije 50 ruku u Predstavničkom domu neka formira vlast u FBiH. Imali smo namjeru takvu stvar ponuditi.

Nisu se odazvali, ni saslušali. Pristojnost vas obavezuje da dođete, Ustav da se dogovorite, oni sve to izbjegavaju u želji i nadi da će oktroisati visoki predstavnik i da će tako cementirati stanje u BiH, kazao je on u intervjuu za FTV.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija