Bakir o Osmorci: “Ne znam da je iko tako brzo politički gubio ugled kao ova ekipa”

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović komentarisao je političke aktuelnosti u Bosni i Hercegovini u kontekstu formiranja vlasti. Kazao je da ga je međunarodna zajednica “sklonila” jer se otvoreno bunio protiv njihovih stavova te zato što ne smiju udariti “tamo gdje je tvrdo”.

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, stvoren je opći stav da je cilj međunarodne zajednice izbaciti SDA iz vlasti i političkog života u državi. Izetbegović je kazao da međunarodna zajednica, između ostalog, ima takav stav jer se nije htio složiti sa njima i zato što im je najjednostavnije bilo “udariti” na njega.

“Neku promjenu žele i ne idu tamo gdje je tvrdo, nego idu na slabije. Tako su radili i u ratu. Uveli nam embargo na oružje pa da vide hoće li Bošnjaci izdržati. Jednu godinu i zimu, drugu godinu i zimu, treću godinu i zimu. genocid, hoće li izdržat. Znamo i prepisku nekih lidera u Evropi kakve su stvari pisali jedni drugima i kakve su procjena davali ‘Ipak tu treba jači da pobijedi’. Uvijek postoji ta islamofobna, ziheraška, kalkulatska linija u politici. Ja sam njih direktno pitao zašto SDA, a ne SNSD ili HDZ, ali oni to neće reći”, kazao je Izetbegović.

Navodi kako mu je nerealno to da Amerikanci mirno posmatraju Dodika dok odlikuje Vladimira Putina te je dodao da i Evropska unija ima servilan i popustljiv odnos prema njemu. Prisjetio se jednog sastanka sa EU delegacijom kada su blokade opravdavane donošenjem zabrane negiranja genocida.

“Visoki predstavnici EU su preda mnom govorili da je Inzko kriv za ovu blokadu i stanje u državi. Pred Dodikom, Čovićem, ambasadorima. Jedini se ja tu odupirem tome, to je jedan od razloga što sam tretiran ovako kako sam tretiran, jer sam se odupirao”, naveo je on.

Komentar na formiranje državne vlasti

“Oni (Trojka) su išli servilno u odnosu na HDZ i SNSD”, kazao je Izetbegović komentarišući formiranje vlasti na državnom nivou.

“Mislim da su oni napravili neke teške greške koje unose pukotine ono što se bilo okupilo oko Trojke. Prva greška je podjela probosanskog bloka, oni su odlučili da izađu u susret Čoviću i Dodiku, da idu bez DF, bez SDA, pobjednika na izborima. te podjele su unijele razdor među ljudima, među Bošnjake prije svega”, rekao je Izetbegović.

Dodao je druga greška što su krenuli prebrzo i servilno u odnosu na dvojac Čović i Dodik i to je počelo da nervira ljude.

“Nisu respektovali manje partije, nisu ih involvirali u sam pregovarački proces, podrazumijevali su ih i to ih je koštalo. Da li će uspjeti da još uvijek drže na okupu ono što im je potrebno da bi imali dovoljno ruku na državi i Federaciji, pa vidjet ćemo”, kazao je Izetbegović.

Osim toga, ističe da kandidati za ministre nisu kompetentni za oblasti u kojima su se kandidovali navodeći primjer predsjednika stranaka, za koje kaže da nikada nisu imali dodira sa vanjskom politikom niti prometom i komunikacijama.

“Ako su već išli na preuzimanje tih pozicija, imali su jače kadrove. Ne možemo reći da Damir Arnaut nije referentan i kompetentan za tu poziciju ili gospođa Ćudić, zašto nisu to uradili, zašto sebičnost?”, pitao je Izetbegović.

Rješenje da Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu bude bošnjački ministar iz Republike Srpske kako bi Edin Foro popunio mandat Ostalih, komentarisao je kao još jedan potez, koji je povukao Dodik.

“To je Bošnak iz PZD kojeg je Dodik imenovao. To je Dodikova odluka. Prvo ga je imenovao u Vladu RS-a. Šta mu je obećao ne znam, ali je čudno. Sad ga je prekomandovao za državnog ministra. Šta nam ulijeva povjerenje da će dobro raditi taj čovjek? Između ostalog, on je dužan onome ko mu je dao povjerenje, on je dužan Dodiku”, kazao je predsjednik SDA.

On također ne vjeruje da bosanska koalicija od nekoliko stranaka može opstati u budućnosti.

“Tog formata već nema, sad je Trojka plus. Ne bih rekao da će opstati, izigrali su svoje principe, stavove. Ne znam da je iko tako brzo politički gubio ugled ko ova ekipa. Oni su za par mjeseci izgubili ko što bi neka druga izgubila godinama, ovi još nisu ništa ni preuzeli, a izgubili nevjerovatnu podršku naroda. Ne bih rekao da će s ovakvim odnosom moći da izdrže”, naveo je.

Istaknuo je i kako su reakcije Trojke na sve što rade Dodik i Čović tihe.

“Namjerno su ih prozivali kad su ulazili u vlast, zvali ih probošnjački blok i muslimanski, dakle da nisu probosanski. Oni su šutili. Znači, govori šta god hoćeš, ali mi pomozi da uđem u vlast”, rekao je.

“Schmidt se pretvara u visokog predstavnika za FBiH i SDA”

Na pitanje da li je očekivao reakciju Schmidta na obilježavanje 9. januara rekao je da je očekivao više od njega.

“Rekao je da će biti uz tužilaštvo, da je to nedopustivo, ništa nije uradio. Dakle, faktički on se pretvara u visokog predstavnika za Federaciju i za SDA. Ako ovako nastavi on će sebe etablirati kao takvoga. Jer ne osuđuju se na ovog čovjeka (Dodika) ništa da urade ili ne žele. Neki čudan razlog ima, ranije sam rekao možda jednu prejaku riječ, da je ovo jedna perverzna situacija, pa i jest, evo kad sve ovo uzmete u obzir to je perverzno stanje stvari. Takav udar na patriote BiH, na Bošnjake, takav mekan odnos na one koji prave blokade, nevjerovatno”, rekao je Izetbegović.

Formiranje vlasti u FBiH

Komentarisao je moguću novu odluku Christiana Schmidta i upozorenju koje je SDA dala da će to odvesti u anarhiju.

“Schmidt je u dogovoru s Plenkovićem i sa Zagrebom uradio šta je uradio onu noć kad su izbori završavali. Dao je priliku da jedna stranka koja dobije 13 posto glasova, otprilike na nivou jednog DF-a, može da kaže ‘ne može Željko Komšić, ne može DF, ne može SDA, pobjednik izbora, ne može čitav taj blok, oni se nama ne sviđaju’. Dakle, tu im je poziciju dao tu noć. To je bio udar na stranke, ali polako narod počinje da osjeća da je to udar na njega, narod počinje da se plaši. Plaši se tog sprega ustvari Čović-Dodik”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje može li se formirati vlast bez SDA u FBiH kaže da to nikome ne preporučuje.

“Jedino teškom nepravdom i nastavkom ovakvog odnosa kako smo gledali tog drugog oktobra. I onda bi reakcija bila ovo što sam rekao, tako da to nikom ne bi preporučio. To će biti sasvim nedvosmisleno jedan eventualno pristrasni, antibosanski, antibošnjački potez OHR-a. Mislim da na to nisu spremni”, kazao je.

Dodao je da SDA ima sve više partnera na federalnom nivou.

“Mislim da lako možemo doći preko 50 posto”, rekao je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79