U RS-u upozorenje na obilne padavine, vjetar i snijeg od 16. do 20. januara

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske najavila je da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka.

“Zbog relativno toplog vremena padaće uglavnom kiša, a snijeg samo na višim planinama i ponegdje u nižim predjelima na zapadu. Najviše padavina se očekuje u utorak i srijedu. Najveća količina padavina se očekuje u Hercegovini, ponegdje i preko 250 mm kiše, sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 mm i na zapadu od 60 do 120 mm. Vrlo obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 mm se očekuju u Crnoj Gori”, navodi se u prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Dodaje se da će duvati umjeren do jak, u višim predjelima i u Hercegovini olujni jugo uz udare vjetra u utorak i preko 100-120 kilometara na čas.

“Uz zahlađenje kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača”, navodi se u prognozi.

Dodaje se da posebno zabrinjava količina padavina koja se očekuje u Crnoj Gori koja može da prouzrokuje ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79