Bakira Hasečić: Nemoj samo reći da na jednu stranu stavljaš njega, a na drugu njegove ratne zločine

Bakira Hasečić: Nemoj samo reći da na jednu stranu stavljaš njega, a na drugu njegove ratne zločine


Nakon što je novinar Goran Milić podržao osuđenika za ratni zločin Valentin Ćorića odlaskom na promociju njegove knjige ne stišavaju se reakcije bh. javnosti.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena žrtva rata podijelila je zanimljiv događaj iz 1992.

– Pregledah ovu obavijest koja me vrati u 1992. godinu, u mom Višegradu.

“Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže svoj trag”, kaže narodna mudrost.

Krajem aprila 1992. godine mi u porodici hoćemo da upalimo televizor, (zabrana paljenja svjetla) da čujemo vijesti JUTEL-a. Na prozor moje sobe okačimo tri tamne deke. Vidim, gost na JUTEL-u Vehbija Karić, u uniformi. Otvoren program.

Uporno zovem telefonom da se javim “u živo”. Konačno, veza se uspostavlja, s druge strane je – Goran Milić. Kažem, između ostalog, u Višegradu gore kuće, policijski sat uveden, privode muškarce, stotine vojnika bivše JNA okupiralo grad… Sutradan su mi četnici upali u kuću.

Dugo sam pokušavala da dođem do ovog snimka, ali nisam uspjela. Kada sam saznala da će Goran Milić biti imenovan za direktora Al Jazeere Balkans, ponovo sam molila neke novinare iz Sarajeva da oni pokušaju od Milića tražiti taj snimak. Međutim, jednog dana telefonom me je pozvao sam Milić i rekao mi da snimka nema.U zraku je ostalo da visi pitanje zašto ga nema.

A, eto, čitam sada da je Milić izjavio: “Valentin Ćorić je moj obiteljski prijatelj. To ću uvijek poštovati i tu ću stati”. Miliću, za razliku od tebe, ja to nikako ne mogu poštovati, a pitam se kako poštovati i tebe koji ni ne kriješ da podržavaš presuđenog ratnog zločinca. Nemoj samo reći da na jednu stranu stavljaš njega, a na drugu njegove ratne zločine. Ili se u tvom svijetu visoke politike i tako može, pita Hasečić

Podsjećamo Ćorić je u predmetu protiv hercegbosanske šestorke osuđen za najteže zločine i kao dio Udruženog zločinačkog poduhvata.

Ratni zločinac Valentin Ćorić je 2019. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne, pušten na slobodu.

U Zagrebu je promovisao knjigu, zapise iz Haškog tribunala.

Promociji u Zagrebu prisustvovao je još jedan ratni zločinac Dario Kordić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija