Banja Luka: Građani doveli koze ispred Vodovoda zbog nestašice vode

Banja Luka: Građani doveli koze ispred Vodovoda zbog nestašice vode


Ispred zgrade Vodovoda AD Banja Luka danas je održan performans u organizaciji Restart Srpska kako bi skrenuli pažnju na dugogodišnji problem s vodoopskrbom u perifernim dijelovima grada.

Performans je uključivao stado koza koje su bile napojene tokom događaja, čime su organizatori željeli ukazati na ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim rješenjem ovog problema. Koze su imale zanimljiva imena: Praško, Marmelada, Žolak i Trećina.

Stefan Blagić, predsjednik Restart Srpska, istakao je da građani često nemaju vode ili je imaju samo povremeno, što je neprihvatljivo u 2024. godini.

“Danas smo doveli koze ovdje da ih napojimo ispred Vodovoda. Mnoge banjalučke četvrti imaju problema s vodom već duže vrijeme. Ili je nemaju u potpunosti ili je imaju samo povremeno, što je sramota s obzirom na to da je ovo 2024. godina i 21. stoljeće. Problemi s vodoopskrbom trebali su biti riješeni prije jednog stoljeća, a mi i dalje razgovaramo o tome. Ljudi se bore za vodu, nemaju dovoljno ni za osnovne potrebe”, rekao je Blagić.

Naglasio je da je ova situacija velika sramota za grad Banju Luku.

„Dok se hvalimo projektima vrijednim više desetaka miliona maraka, nemamo osnovne stvari kao što je kontinuirana vodoopskrba. Očekujemo da Vodovod prestane isključivati vodu građanima, posebno sada kada dolaze topli dani. Svako ko bude imao problema s vodom, može se obratiti organizaciji Restart kako bismo se zajedno borili“, dodao je on.

Mirko Komljenović, član Restarta, dodao je kako su doveli koze ispred Vodovoda kako bi ukazali na problem nestašice vode u 21. stoljeću.

„Gradonačelniku i novoj administraciji ne može biti izgovor da je taj problem nastao za vrijeme njihovih prethodnika. Građani su glasali za trenutnu vlast da poprave stvari koje su prethodnici loše uradili, a ne da bi nastavili s istim problemima“, rekao je Komljenović.

Restart Srpska je ovim performansom želio pokazati da je pravo na vodu jedno od osnovnih ljudskih prava i da svi građani trebaju imati jednak pristup ovom vitalnom resursu. Organizacija poziva nadležne institucije da hitno poduzmu korake kako bi se osigurala kontinuirana i kvalitetna vodoopskrba za sve dijelove Banje Luke.

„Zahvaljujemo se svim građanima, medijima i organizacijama koji su podržali naš performans i podigli svijest o ovom važnom pitanju. Vaša podrška je ključna za postizanje promjena i pritisak na nadležne da konačno pronađu trajno rješenje“, poručili su iz Restarta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija