Banja Luka i slučaj “Gdje je Sara”: Tužilaštvo formiralo predmet!

Foto: Centar za istraživačko novinarstvo

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci pokrenulo je predmet u vezi sa slučajem nestale bebe Sare, čija su se roditelja već četiri godine suočavala s traumatičnom potragom za grobom svog djeteta.

Ova priča, predstavljena u dokumentarnom filmu “Gdje je Sara?” objavljenom na portalu Centra za istraživačko novinarstvo, privukla je pažnju javnosti i pokrenula pravnu akciju.

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Balogojević i smrti novorođenčeta dana 08.09.2018.godine, te je dana 05.10.2021.godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog krivičnog djela Nepružanje ljekarske pomoći jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo.”

Dalje se navodi “Na donesenu tužilačku odluku oštećena je uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu. Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan”.

Roditelji, Aleksandra Balogojević i Miloš Kuprešanin, borili su se s preprekama sistema i zatvorenim vratima institucija, ali nisu uspjeli pronaći odgovore na pitanje o sudbini svoje bebe. Čak su morali sami istražiti banjalučko groblje na Pobrđu kako bi pronašli tijela drugih novorođenčadi, što je bio još jedan bolan korak u njihovoj potrazi.

Nadamo se da će nova istraga dati odgovore roditeljima i da će pravda biti zadovoljena u slučaju “Gdje je Sara?”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79