Duraković: Dodik prebacuje lopticu na drugi teren

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, javno je reagovao na izjave i medijske natpise koji sugerišu da bi Bošnjaci mogli izazvati nemire u Potočarima za vrijeme vaskrsa, prenosi N1.

Ove tvrdnje su prvi put objavljene na ATV-u, televiziji koja je poznata po svojim vezama s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, i koja se nalazi na američkoj crnoj listi zbog Dodikove kontrole nad njenim sadržajem.

Duraković je izjavio za N1 televiziju da su ove tvrdnje neosnovane i da predstavljaju pokušaj prebacivanja odgovornosti i fokusiranja pažnje na Bošnjake.

Dodao je da je ideja o napadu na Memorijalni centar Srebrenica, mjesto od izuzetne važnosti za bošnjačku zajednicu, duboko uvredljiva i apsurdna. Prema njegovim riječima, bilo kakva sabotaža ovog svetog mjesta bila bi smatrana izuzetnom uvredom.

U odgovoru na ove optužbe, Milorad Dodik je izjavio da će ‘službe RS’ adekvatno riješiti situaciju i da treba omogućiti tim službama da obave svoj posao bez daljnjih spekulacija. On je naglasio potrebu za smirivanjem situacije.

Duraković je uputio javni poziv Dodiku da pojača mjere sigurnosti kako bi se osiguralo da građani Srebrenice, posebno tokom prazničnih dana, osjećaju sigurnost. Istaknuo je potrebu da se smanje tenzije i da se Dodik uzme kao primjer u deeskalaciji situacije.

“Lično pozivam Milorada Dodika, pošto nemam njegov broj, da pojača mjere sigurnosti kako bi građani Srebrenice narednih dana, pa i prazničnih dana bili sigurniji. On to može dati naredbi MUP-u RS i eto neće biti prilike da iko napravi incident”, naveo je Duraković.

Također, u svom obraćanju je spomenuo Dodika da: “On malo spusti tenzije na koje se poziva ovih dana, neka pokaže na svom primjeru. Što se tiče Bošnjaka, uraditi nešto u našem nasjetijem mjestu je dodatna uvreda koji bi bilo šta počinio u Memorijalnom centru na bilo koji načon. Ovo je prebacivanje loptice na drugi teren, ustvari može da to počini neko i fakturiše Bošnjacima”.

Enes Karić, direktor DKPT-a, potvrdio je da je dobio obavještenje iz MUP-a RS, ali nije želio iznositi detalje o sadržaju depeše. Ova izjava dodatno potkrepljuje ozbiljnost situacije i sugerira da su sigurnosne službe u stanju pripravnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79