Sudija Mira Vučetić ne želi iza rešetaka: “Nezakonito uzela novac i prisvojila 2.400 KM”

Sudija Mira Vučetić ne želi iza rešetaka: “Nezakonito uzela novac i prisvojila 2.400 KM”


Osnovni sud u Banjaluci raspisao je centralnu potjernicu za bivšom sudijom Mirom Vučetić zbog izbjegavanja odlaska u zatvor, saznaje Srpskainfo.

Mira Vučetić, bivša sudija i predsjednik Vanparničnog odjeljenja banjalučkog Osnovnog suda pravosnažno je osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u predmetima ostavinskih rasprava tokom kojih je od više stranaka nezakonito uzela novac i tako prisvojila 2.400 KM.

Na godinu i po zatvora Vučetićevu je u maju 2022. godine osudilo Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjaluci za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala.

Vučetić je osuđena po tri tačke optužnice za zloupotrebe službenog položaja, jer je u više navrata tokom 2014. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 KM od više stranaka na ime predujma za vještačenja.

Navodi se da je znala da je to suprotno Pravilniku o unutrašnjem sudskom poslovanju koji zabranjuje da sudije primaju gotov novac u kancelariji.

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je ovu presudu, a nakon toga Vučetićevoj je trebao biti uručen akt o upućivanju na izdržavanje pravosnažne zatvorske kazne.

Međutim, pravosnažno osuđena u više navrata nije pronađena na adresi stanovanja, pa je za njom raspisana centralna potjernica.

Izvor Srpskainfo otkrio je da se prema posljednjim informacijama Vučetićeva nalazi u Hrvatskoj. ATV saznaje da ona u ovoj državi ima članove porodice.

Mira Vučetić je tokom suđenja izjavila da je u periodu u kojem je radila kao sudija i predsjednik vanparničnog odjeljenja, u Osnovnom sudu u Banjaluci vladao haos, da su sudije i predsjednici odjeljenja imali konstantan pritisak da ispunjavaju normu i završavaju predmete zbog ogromnog broja nezavršenih predmeta u Sudu. Ona je rekla i da su u nekim slučajevima stranke, zbog različitih razloga, molile da novac za vještačenja uplate u gotovini, a ne na račun.

„Dešavalo se da stranke ne uplate novac na račun. Tražili su da se plati ili na terenu ili u kancelariji. I to se sve uredno evidentiralo, da bi se izašlo strankama u susret i da bi se predmeti završavali. To je bilo u rijetkim slučajevima kada stranke nisu mogle uplatiti novac u banci, a da se uviđaji ne bi odgađali“, govorila je Mira Vučetić negirajući da je za sebe pribavila imovinsku korist.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija