KCUS Sarajevo još ne dobiva generalnog direkora: Vlada FBiH podijeljena oko imenovanja dr. Gavrankapetanovića

Plan za imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nije uspio zbog dubokih podjela unutar komisije koju je imenovala Vlada Federacije BiH.

Podsjećanja radi, inicijativa je započela nakon što je federalni ministar zdravstva, dr. Nediljko Rimac, odbio dati svoju saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, ističući kao razlog nepotpunu dokumentaciju.

Vlada je stoga oformila radnu grupu koja je trebala pronaći rješenje.

Na sastanku održanom prošlog utorka, nakon pregleda konkursne dokumentacije, radna grupa je izložila nekoliko opcija.

Jedan prijedlog bio je da se za generalnog direktora imenuje dr. Alen Pilav, drugi najbolje rangirani kandidat. Drugi prijedlog bio je da se poništi konkurs i raspiše novi, s obzirom na to da Statut KCUS-a nije usklađen s zakonom, što bi zahtijevalo izmjene prije novog konkursa, produžavajući time cijeli proces.

Postojala je i treća opcija koja bi mogla odgovarati stranci Narod i pravda i njenom lideru Elmedinu Konakoviću, a to je imenovanje drugog v.d. direktora.

Međutim, takav potez bi vjerojatno izazvao reakciju iz SDP-a, koji bi mogao tražiti smjenu Gavrankapetanovića s pozicije direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” kako bi se spriječilo da Narod i pravda kontroliše obje značajne sarajevske zdravstvene institucije.

Članovi radne grupe, među kojima su bili Željko Škarica, Srđan Mikić, Belma Trajkov, Dijana Smailagić, Benjamin Kulovac i Ajdin Zulić, jednoglasni su bili u tome da ne žele donijeti odluku koja bi mogla rezultirati krivičnim prijavama zbog nezakonitog imenovanja.

Ovim je, kako navodi portal Slobodna Bosna, propao još jedan pokušaj Elmedina Konakovića da instalira svog kandidata na čelo KCUS-a, unatoč suprotstavljenim mišljenjima nadležnog ministra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79