Banjalučki aerodrom imao najprometniji januar u istoriji

Banjalučki aerodrom opslužio je u januaru ove godine 34.488 putnika, čime je oborio dosadašnje rekorde.

Prema podacima koje je obavio Ex-Yu Aviation, 24 komercijalna aerodroma bivše Jugoslavije prevezla su 1.464.779 putnika tokom prvog mjeseca ove godine.

Aerodrom Brač jedini nije primio nijednog putnika, dok su ukupno tri prevezla manje od deset putnika. Dva aerodroma iz bivše Jugoslavije – Beograd i Priština – svrstali su se među 100 najprometnijih u Evropi, na 68. i 99. mestu, dok je Zagreb bio odmah iza na 101. mestu. Aerodromi u Beogradu, Prištini, Zagrebu, Podgorici, Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Kraljevu bilježili su najprometniji početak godine u istoriji. Na svim tržištima bivše Jugoslavije, s izuzetkom Slovenije, broj putnika porastao je u prvom mjesecu godine u odnosu na eru prije pandemije.

Aerodrom Skoplje zabilježio je svoj drugi najprometniji početak godine u istoriji. U januaru su primili 152.753 putnika, što je povećanje od 0,3% u odnosu na 2019., ali pad od 6,9% u odnosu na rekordni učinak iz 2020., neposredno prije nego što su se posljedice pandemije virusa korona počele osjećati širom Evrope i sektora putovanja.

Vazdušna luka Mostar nastavila je razočaravajući tokom ovog mjeseca, koji je provela bez redovnog saobraćaja. S druge strane, Osijek je zabilježio veliki skok prometa u odnosu na nivo iz 2020., potaknut cjelogodišnjim prometom Croatia Airlinesa za Minhen. Broj putnika na aerodromu porastao je za 254% u odnosu na isti mjesec prije tri godine.

Slovenačko tržište je tokom januara zabilježilo najveći pad broja putnika u procentima u Evropi (bez Ukrajine) u poređenju sa erom prije pandemije, dok je Albanija zabilježila najbrži rast, prema Međunarodnom evropskom savjetu aerodroma.

Većina tržišta u zapadnoj Evropi tek treba da prestigne svoje brojke prije Covida, s izuzetkom Irske, Luksemburga, Španije i Portugala. Značajno je da je Rusija prevezla više putnika u januaru 2023. nego prije tri godine uz rast od 6,6%.

Sveukupno, glavni aerodrom u Istanbulu je bio najprometniji tokom mjeseca, sa 5,6 miliona putnika. Slijedili su londonski Hitrou, Pariški Šarl de Gol, te Madrid, Amsterdam, Frankfurt, Barselona, Istanbul Sabiha Goken, Rim i Lisabon.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79