Bankari u strahu: Traže dodatno objašnjenje od američkog Ministarstva finansija

Politička kriza koja trenutno potresa Republiku Srpsku mogla bi izazvati značajne poremećaje u veoma profitabilnom bankarskom sektoru.

Upozorenja Sjedinjenih Američkih Država da bi banke iz Bosne i Hercegovine koje obavljaju transakcije za osobe ili subjekte pod sankcijama mogle biti stavljene na američku crnu listu, izazvala su zabrinutost među bankarima, koji sada traže dodatno pojašnjenje od Ministarstva finansija SAD-a.

Sankcije, ako budu uvedene u punom značenju te riječi, mogle bi dovesti do finansijskog sloma i kolapsa na tržištu. Nedostatak zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini za postupanje protiv lica pod sankcijama dodatno komplikuje situaciju za banke.

Njihove aktivnosti su u nezgodnom položaju jer, dok ne budu preduzete mjere, riskiraju posljedice koje bi mogla nametnuti američka administracija, ali bi s druge strane, uvođenjem mjera, kršile zakon protiv građana i pravnih lica Bosne i Hercegovine.

Ako bi došlo do uvođenja sankcija, to bi značilo onemogućavanje međunarodnog i kartičnog poslovanja u bankarskom sektoru. To bi imalo ozbiljne posljedice za klijente tih banaka, koji bi mogli ostati bez mogućnosti podizanja plate ili korištenja kartica za plaćanje roba i usluga.

Osim toga, banke su zabrinute zbog konstantne kupovine trezorskih zapisa i obveznica Republike Srpske, s obzirom na to da je limit zaduživanja na domaćem tržištu već dostignut.

Situacija postavlja Republiku Srpsku u poziciju da mora pronaći strane kreditore kako bi zadovoljila svoje finansijske obaveze, ali detalji o tim kreditorima još nisu otkriveni.

Ova situacija postavlja velika pitanja o sposobnosti Republike Srpske da se nosi sa svojim finansijskim obavezama, posebno uzimajući u obzir političke tenzije i moguće sankcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79