Banovići u finansijskoj blokadi: Politika paralizuje grad

Banovići već treći mjesec su u finansijskoj blokadi, s pet neuspjelih pokušaja usvajanja Odluke o privremenom finansiranju.

Uposlenici općinskih službi nisu primili plaće za dva mjeseca, dok građani pokazuju malo interesa za političku situaciju.

Duboke političke podjele između dva vodeća politička bloka, predvođena PDA-om i SDA-om, ne dopuštaju nikakav kompromis, što je dovelo do propasti pokušaja usvajanja Odluke o finansiranju.

Iako su u krizi, zaposlenici općinskih službi i dalje suzdržano reagiraju, dok se politički lideri međusobno optužuju za situaciju.

Građani Banovića uglavnom ne pokazuju interes za lokalnu političku scenu, što dodatno otežava situaciju.

Situacija bi mogla potrajati do lokalnih izbora u oktobru, ukoliko se ne postigne dogovor između političkih blokova.Krajem ovog ili početkom narednog mjeseca vjerovatno će biti održana još jedna vanredna sjednica OV Banovići na kojoj bi načelnik Općine trebao ponuditi prijedlog općinskog budžeta.

Ako taj prijedlog bude odbijen, što je vjerovatni scenario, načelnik bi potom mogao sam donijeti budžet Općine za ovu godinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79