Beba u Sarajevu “vrijedi” 12 000 puta više od bebe iz Visokog

Dok je mjesečna naknada za nezaposlene porodilje u Republici Srpskoj 405 KM, u Federaciji BiH visina I uslovi naknade zavise od kantona do kantona.

Tako svaka porodilja u Sarajevu bila zaposlena ili nezaposlena i bez obzira na imovinski status ima pravo na mjesečnu naknadu od 1000KM, u periodu od 12 mjeseci. U drugim kantonima situacija je znatno drugačija.

Mjesečne naknade za porodilje u FBiH: · ZDK: 82 KM mjesečno, 6 mjeseci

ZHK: 250,00 KM mjesečno, 6 mjeseci ·

BPK: 149, 50 KM mjesečno, 12 mjeseci ·

TK: 90 KM, 6 mjeseci ·

HBŽ: 100KM, 12 mjeseci ·

PK: 300KM, 12 mjeseci ·

KS: 1000 KM, 12 mjeseci ·

HNK: 400 KM, 6 mjeseci ·

USK: 100 KM, 6 mjeseci ·

SBK: O KM

No, pojedini kantoni naknadu ne daju svim porodiljama već samo porodiljama čiji suprug zarađuje minimalac

Tako je i u Zeničko-dobojskom kantonu gdje porodilje nemaju pravo na nadoknadu ako im suprug zarađuje više od minimalca.

Enesa Kardaš iz Visokog jedna je od takvih porodilja.

U novembru 2021. rodila je djevojčicu u Kantonalnoj bolnici Zenica. Iako se zemlja suočava sa negativnim prirodnim priraštajem i emigracijom stanovništva za lokalne i kantonalne vlasti to nije dovoljan razlog da Enesi daju pomoć koja bi njoj dobro došla.

“Ja nemam pravo ni na jednu nadoknadu zato što plata njenog supruga prelazi minimalac. Pošto sve ide po zakonu, sve ide na banku, ništa ne ide na ruke kao što ima firmi gdje radnici na banku primaju minimalac a ostatak na ruke”, priča Enesa za BUKU.

Jedina pomoć koju je dobila bile su pelene. I opština joj je zatvorila vrata rekavši da jednokratnu pomoć ne mogu dobiti porodilje ukoliko im suprug prima više od 500KM.

“Kada sam rodila djevojčicu suprug je otišao u socijalno da vidi koja prava ja imam kao proodilja. Rekli su mu da ja nemam nikakva prava sem paketa iz Općine”, dodaje Enesa.

Da njen suprug zarađuje nekoliko destina maraka manje, pomoć bi dobila iako je pomoć za porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu u odnosu na Sarajevski mizerna

“82KM koje bih kao nezaposlena porodilja trebala primati pola godine ne mogu dobijati. Sarajevo je država u državi.

Naspram ZDK, Sarajevo je država za sebe jer daje proodiljama mjesečno 1000KM.

“Meni kao porodilji bi jako značila ili jednokratna pomoć ili pomoć koju dobijaju porodilje. Jako bi mi značila jer danas je teško živjeti od jedne plate”, priča ova porodilja koja samo želi da sve porodilje u BiH imaju ista prava.

Jednokratne pomoći mizerne

Osim mizerne naknade od 82KM porodilje u Zenici, na koju nemaju pravo sve porodilje, imaju pravo i na novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu – jednokratno 150,00 KM.

Majke u ovom kantonu imaju pravo i na 123 KM jednokratne pomoći. I to uz uslov da primanja drugog roditelja nisu veća od minimalca.

U Zapadno-hercegovačkom kantonu zaposlene porodilje imaju pravo na 300KM jednokratno.

Porodiljama koje platu primaju sa kantonalnog budžeta dok su na odsustvu isplaćuje se plata u punom iznosu.

“Naknada rodiljama, ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu, pripada svim nezaposlenim rodiljama (bez cenzusa) i iznosi 250,00 KM mjesečno u razdoblju od 6 mjeseci nakon porođaja. Žena-majka koja nije u radnom odnosu ostvaruje i jednokratnu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 500 KM”, kaže Tomislav Pejić, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Zapadno-hercegovačkog kantona.

Trenutno se u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, porodiljama koje nisu u radnom odnosu isplaćuje naknada od 149,50 KM, dvanaest mjeseci kontinuirano.

“Takođe, porodiljama koje su ostvarile pravo na dječiji dodatak pripada i pravo nanovčan pomoć u prehrani djeteta do navršenih 6 mjeseci života novorođenčeta u iznosu od 119,50 KM mjesečno, kao i pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 209,50 KM”, kaže za BUKU Muhamed Hadžić, stručni savjetnik za socijalnu i dječiju zaštitu Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U ovom kantonu trenutno su 64 nezaposlene porodilje, a premijerka ovog kantona Aida Obuća za BUKU kaže da su oni jedini kanton koji ima pronatalitetni dodatak, a plan je da po uzoru na Kanton Sarajevo i ovaj kanton u budućnosti porodiljama isplaćuje 1000 KM.

“Mjesečni iznos naknade za novorođeno treće dijete je 239,50 KM, za treće i četvrto dijete 479,00 KM, a za treće, četvrto i peto dijete 718,50 KM, odnosno 40% od prosječne plate u Kantonu. Zaključno sa 31.12. 2021. godine, ukupno imamo 429 korisnika prava na ovu novčanu naknadu, kojima je isplaćeno 1.429.815,00 KM. Broj korisnika ove naknade u 2021.godini, u odnosu na 2020.godinu, povećao se za 6,45 %, što što nam daje nadu da ova pronatalitetna mjera Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde daje pozitivne rezultate”, kazala je za BUKU premijerka BPK.

Da bi nezaposlena porodilja u Tuzlanskom kantonu dobila pravo na jednokratnu pomoć od 180KM potrebno je da prihodi domaćinstva po članu porodice ne prelaze 25% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu. Jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta.

„Pravo na pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatak za ishranu za majke dojilje imaju nezaposlene majke porodilje čiji ukupan prihod po članu domaćinstva ne prelazi 25 % prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz prethodne godine.

U 2021. godini ovo pravo je ostvarilo 1067 korisnika, a ukupno je izdvojeno 380.025,00 KM. Visina mjesečne novčane naknade ili vrijednost mjesečnog naturalnog davanja ne može biti manja od 10% prosječne plate. Mjesečni iznos naknade u 2022. godini je 90 KM“, kažu iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Iako su mediji objavili da su porodilje u Tuzlanskom, izjednačene sa porodiljama iz Kantona Sarajevo, to je još samo jedan clickbait.

Naime krajem januara usvojena je inicijativa Kluba Demokratske fronte kojom bi porodilje trebale biti izjednačene sa majkama iz Kantona Sarajevo. No, inicijativa nije zakon.

Na potezu je Vlada potom skupština, ali političari u ovom kantonu imaju važnija posla. Ko će biti novi premijer nakon pada SDP-ove vlade. U Kantonu 10 trenutno je 145 porodilja.

Zaposlene porodilje imaju pravo na punu platu ukoliko ne prelazi federalnu prosječnu platu. “Za nezaposlene majke isplaćuje se iznos od 1.500 KM na način da se isplati jednokratna naknada u iznosu od 300 KM za opremu novorođenčeta i svaki mjesec od dan rođenja djeteta isplaćuje po 100 KM 12 mjeseci”, kažu iz Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10.

Jedna država, dva entiteta i 10 kantona, stotine opština. Od ovih administrativnih jedinica zavisi i pomoć za porodilje, ali i sve ostale građane. Bijes majki koje nemaju ista prava je opravdan, ali on ne smije biti usmjeren prema Kantonu Sarajevo već prema onima koji te odluke donose – vlastima kantona u kom žive piše Buka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79