Agonija Turaka se nastavlja: “Nakon što su oteti, država ih smjestila u Centar za migrante

dalje se traga za drugim otmičarem turskih državljana, koji su danima držani zatvoreni u kući na selu Kovanići kod Zenice. Radi se i na otkrivanju razloga njihovog kidnapovanja.

Četvorica stranaca u međuvremenu su smješteni u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, gdje se radi na utvrđivanju njihovog identiteta.

Policija ZDK intenzivno traži otmičara koji je, zajedno sa ranije uhapšenim Dževadom Sadrijom, uz upotrebu vatrenog oružja i fizičke sile, odveo četvoricu turista na nepoznatu lokaciju.

A četvero stranaca su, nakon saslušanja u MUP-u ZDK, smješteni u Imigracioni centar u Lukavici. Za njihovog avokata, neprihvatljiv potez, s obzirom da je utvrđeno, kako kaže, da četvoro neimenovanih u BiH borave legalno.

Ovo je otmičar turskih državljana u Zenici: Dževad Sadrija od ranije poznat po nasilnom ponašanju

“Ne samo da nisu ispunjeni zakonski uslovi shodno Zakonu o strancima za izricanje mjere protjerivanja i njihov smještaj u Imigracioni centar, već navedenim postupanjem nastavlja se kršenje njihovih ljudskih prava, ali ujedno se i time narušava ugled BiH u međunarodnim okvirima”, ističe advokat Muhamed Čučak za N1.

No, iz Službe za poslove sa strancima poručuju, zakon je jasan i po njemu smo i postupili. Osobe bez dokumenata, tvrde, moraju biti smješteni u Centru za migrante.

“Kod njih nije pronađen niti jedan identifikacioni dokument i policija je izjave uzela na osnovi njihovih podataka koje su iznijeli. Narednih dana će Služba za poslove sa strancima uvrditi identitet sa Ambasadom Turske i sigurno da ćemo kontaktirati i nadležno Tužilaštvo za ovaj slučaj, i državljani Turske ako ne budu trebali tužilaštvu i policiji, mi ćemo te državljane vratiti u njihovu matičnu državu”, poručuje Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Do tada će turskim državljanima u Imigracionom centru biti ukazana ljekarska pomoća i sve potrebno za život tokom boravka. Zbog čega su oteti tokom obilaska Sarajeva i dalje je nejasno. Jedan od otmičara Dževad Sadrija predat je Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje, a kako su ranije kazale njegove komšije, od prije je poznat po nasilničkom ponašanju.

Advokat Muhamed Čučak u izjavi za N1 istakao je kako nisu tačni navodi Ujića da Služba za poslove sa strancima ne raspolaže podacima o identitetu turskih državljana.

“Te informacije su, prema kazivanju službenika SPS-a, potvrđene od Granične policije koja u svojoj evidenciji ima podatke o ulasku turskih državljana u BiH. Poznato je da se putne isprave skeniraju, dakle imaju i njihove fotografije. Dalje, saopštili su mi da su informacije o identitetu potvrđene i od Turske ambasade u BiH, te da je postupak izdavanja putnih listova za povratak u Tursku u toku. MUP ZDK je također morao utvrditi njihov identitet kako bi ih saslušao kao svjedoke u krivičnom postupku koji se vodi protiv počinilaca. Da nisu utvrdili njihov identitet te izjave bi bile neupotrebljive u krivičnom postupku. Konačno, u odnosu na dvojicu mladića pronađeni su lični dokumenti, kako sam obaviješten od policijskih službenika ZDK”, otkrio je advokat.

“Dakle, ne stoji tvrdnja Ujića da im je nepoznat njihov identitet. To može biti samo izgovor kojim želi prikazati da imaju osnov da ih zadrže, za što u suštini nema zakonskih razloga. Ovakvim postupanjem SPS jedino pokazuje svoju nesposobnost, odnosno rigidan i formalistički pristup rješavanju problema”, dodao je Čučak.

Advokat je ocijenio kao “neukusan” argument Ujića da turski državljani nemaju sredstava da se izdržavaju, jer…

“Ako se ima u vidu činjenica da su oni žrtva teškog krivičnog djela (razbojništva) i da su držani u zatočeništvu.

Kada je riječ o njegovim navodima da je advokat trebao predložiti blažu mjeru nadzora i obezbijediti sredstva za njihovo izdržavanje do povratka kući, očigledno nije upoznat sa činjenicom da me inspektori SPS-a nisu obavijestili o saslušanju turskih državljana (ako su ih uopšte saslušali), što su bili dužni učiniti jer su znali da sam njihov punomoćnik, kojom prilikom bi ih izvjestio da će njihova porodica obezbijediti smještaj. Ali, ni to nije ništa novo jer SPS ima historiju određivanja mjera bez saslušanja stranca, ali i saslušanja bez prisustva punomoćnika”, kazao je Muhamed Čučak.

Turski državljani plakali i grlili policajce MUP-a ZDK. Urlali su “Help, help”

Umjesto da u javnost plasira lažne informacije da SPS ne zna identitet turskih državljana, trebao bi preduzeti potrebne mjere da uvede red u instituciju na čijem je čelu, poručio je advokat turskih državljana.

“Da im se ne dešavaju slučajevi kao sto su držanje zatvorenim nigerijskih državljana koji su iz Hrvatske (gdje su zakonito boravili) prisilno prebačeni u BiH, nakon čega ih je SPS držao zatočenim dok se nije saznalo za njih, ali i slučajevi da migranti u IC Lukavica umiru pod nerazjašnjenim okolnostima (istraga započeta, ali nikada okončana)”, zaključio je Čučak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79