Beč: U terorističkom napadu petero mrtvih i 17 povrijeđenih, napadač bio simpatizer IDIL-a

Prema posljednjim informacijama, broj stradalih u napadu u Beču je porastao na pet, što znači da su ubijene četiri osobe i jedan napadač.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije rekavši da je posljednja četvrta žrtva žena.

Trenutno se u bolnicama nalazi 17 povrijeđenih osoba od kojih je sedmero kritično, a austrijski Kurier javlja da je širom Beča u toku opsežna policijska akcija te da se traga za još osumnjičenih.

Austrijski mediji objavili nove detalje o napadu, napadač je bio Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije

Jedan od njih je ubijen i riječ je o 20-godišnjem Kurtinu S. koji je Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Policija pretresa brojne kuće i privodi sve one na koje sumnjaju da imaju vezu sa sinoćnjim napadom u austrijskoj prijestolnici, prenosi Klix.

Stanovništvo je i dalje pozvano na oprez i na saradnju kako bi se što prije otkrili svi osumnjičeni.

Nije još uvijek jasno o koliko se napadača radi, međutim privedeno je još 12 osoba i većinom je riječ o svim osumjičenim i njihovi pretresi stana su u toku.

Novi detalji terorizma u Beču, policija eksplozivom provalila u stan napadača

Bečki stručnjak za terorizam Nicolas Stockhammer kazao je za televiziju ORF da je napad u Beču vjerovatno dugo planiran, na šta ukazuje naoružanje ubijenog počinitelja. Trenutak u kojem je napad izveden, noć prije “lockdowna”, također sugerira na to.

“Napad je izveo najmanje jedan osumnjičeni kojeg su ubili policajci. Smatra se da napad ima ‘islamističke motive’. Napadač je bio naoružan puškom i drugim oružjem. Nosio je prsluk s ekspolozivom za koji se ispostavilo da je bio lažan. Specijalna jedinica je pretražila njegov stan. Trenutno pregledamo brojne videosnimke”, saopćila je bečka policija u 6.30 putem Twittera.

Austrijski Kurrier piše da je bio simpatizer IDIL-a.

Objavljena prva slika teroriste iz Beča, bio je simpatizer ISIL-a

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79