Bećirović i Suljagić: Obilježavanje 9. januara predstavlja krivično djelo

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić osudili su obilježavanje takozvanog dana RS-a, podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je utvrđen neustavnim.

– Novo obilježavanje 9. januara organizirano u Istočnom Sarajevu, a prethodno i u Banjoj Luci, uprkos odlukama Ustavnog suda, prema zakonima u Bosni i Hercegovini predstavlja krivično djelo i stoga treba biti kažnjeno i spriječeno u budućnosti, jer nekažnjivost ohrabruje novo kršenje zakona i ponavljanje – istaknuo je član PBiH Bećirović i dodao da je zbog toga potrebno da hitno reagira međunarodna zajednica i da se sankcionira nepoštivanje zakona.

Osuđujući obilježavanje 9. januara član PBiH Denis Bećirović je pozvao vlasti entiteta RS da poštuju vladavinu prava i da umjesto proslave neustavnog dana RS-a rade na stvaranju pozitivne klime među svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, jačanju stabilnosti i ekonomskog napretka.

Član Predsjedništva BiH Bećirović, kojem je nakon preuzimanja dužnosti prva posjeta unutar Bosne i Hercegovine bila Memorijalnom centru u Potočarima i “Majkama Srebrenice”, poručio da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima kojima raspolaže.

Tokom razgovora Emir Suljagić je predstavio glavne izazove s kojim se suočava Memorijalni centar u Potočarima, kao i započete projekte.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79