Bećirović: Moramo spriječiti lobiranje antibosanskih snaga u SAD-u

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas po okončanju posjete Washingtonu da će se jačati bosansko-američko savezništvo iskovano u najtežim vremenima za opstanak države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se tokom posjeta Bijeloj kući, Kongresu i Pentagonu susreo s američkim kongresmenima, senatorima i visokim dužnosnicima Vlade SAD-a.

– Argumentima sam ukazao na važnost da BiH prije postane članica NATO-a i Evropske unije – istakao je Bećirović.

Dodao je da su njegovi stavovi dosljedni i jasni u Sarajevu i u Briselu i u Washingtonu i u bilo kojem drugom gradu, a to je da je, ako želimo postati dio euroatlanske zajednice, nužno ojačati savezništvo sa SAD-om.

Naveo je da su u prethodnim godinama antibosanski krugovi snažno lobirali protiv BiH u SAD-u, čemu se potrebno suprotstaviti strateškim djelovanjem.

Bećirović je naglasio da njegov zadatak nije da bude popularan već odgovoran i ozbiljan.

– U najvećem periodu za našu zemlju SAD su podrška za BiH i njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. SAD su među prvima priznale nezavisnost BiH i otvorile ambasadu u BiH – poručio je Bećirović.

Podsjetio je da je i tadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u Madeleine Albright građanima opkoljenog Sarajeva poslala podršku riječima “ja sam Sarajka” i poručila da su budućnost BiH i SAD-a nerazdvojni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79