Bećirović poručio Dodiku: NATO ostaje u BiH, a tebi ako je tijesno ne moraš

Nakon što je Jens Stoltenberg poručio Biseri Turković da NATO snažno podržava euroatlanski put BiH, uslijedila je reakcija Milorada Dodika

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine reagovao je na izjavu Milorada Dodika u kojoj tvrdi da “NATO nema nikakvu ulogu u Bosni i Hercegovini”.

– Put ka punopravnom članstvu u NATO-u sastavni je dio bosanskohercegovačkog zakonodavstva. U Zakonu o odbrani BiH, koji su izglasali i parlamentarci iz reda SNSD-a, precizno je navedeno da će državne institucije BiH provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a, izjavio je Bećirović.

Dodao je i kako Milorad Dodik omalovažavanjem uloge i važnosti NATO-a svjesno dezinformiše javnost i to s ciljem sticanja jeftinih političkih poena u izbornoj godini.

– Svim državljanima BiH, pa i onim koji podržavaju politiku Milorada Dodika, mora biti jasno da je Bosna i Hercegovina država koja je odlučila da se kreće ka članstvu u NATO-u, ali i da prijem naše zemlje u NATO ne ide na štetu nijednom pojedincu ili etničkoj grupi – već upravo suprotno, poručio je Bećirović.

Naglasio je kako će korist od članstva u NATO-u imati svi građani BiH s obzirom na to da prijem u članstvo znači očuvanje mira i sigurnosti u zemlji, jačanje saradnje u oblasti odbrane i obrazovanja, ali i jačanja same bh. ekonomije.

NATO ne predstavlja prijetnju nijednom državljaninu BiH. Stava sam da se NATO-u mogu protiviti samo one politike koje rade direktno na štetu mira, suživota i ekonomskog razvoja naše zemlje, istakao je Denis Bećirović.

Miloradu Dodiku na kraju je poručio: “NATO ostaje u Bosni i Hercegovini, a tebi ako je tijesno ne moraš ostati. I to prenesi svojim nalogodavcima u Moskvi i Beogradu”.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je reagovao na prepisku ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, te kazao kako je “očigledno riječ o još jednoj zloupotrebi”.

Naime, Stoltenberg je u pismu koje je uputio minstrici Turković poručio da NATO snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Ovo pismo stiglo je kao odgovor na pismo ministrice u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se BiH suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

U pismu je naglasio i kako NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, “u skladu sa našim potrebama”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79