Bečirović sa ambasadorom Slovačke razgovarao o evropskom putu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Slovačke Republike u BiH Romana Hlobena.

Na sastanku je razgovarano o podršci Slovačke Republike evropskom putu Bosne i Hercegovine, a ambasador Hloben čestitao je našoj državi sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. Član Predsjedništva BiH Bećirović zahvalio je Vladi Slovačke Republike na učešću u EUFOR-ALTEA misiji, odnosno slanju dodatnih vojnika u sklopu kontigenta evropskih vojnih snaga.

Na sastanku je bilo riječi i o podršci koju Slovačka Republika kroz Višegradsku grupu pruža Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU i NATO-u, a Bećirović istakao je da je u okviru rada na vanjskopolitičkim prioritetima fokusiran i na put Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

Sagovornici su naglasili potrebu povećanja robne razmjene između dvije zemlje i nastavka organizovanja ekonomskih foruma. Razgovarano je i o doprinosu stručnjaka iz Slovačke Republike u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Erasmus Plus programu, na kojem i danas mnogi bosanskohercegovački univerziteti učestvuju u projektima razmjene nastavnog kadra i studenata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79