Bećirović u Briselu: Razgovor s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, održao je sastanak u Briselu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Hadja Lahbib, u sklopu službene posjete Kraljevini Belgiji.

Bećirović je naglasio da su Bosna i Hercegovina te Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju međusobnog poštovanja, te da već trideset godina uspješno rješavaju sva otvorena pitanja.

Kraljevina Belgija predstavlja važnog partnera na putu Bosne i Hercegovine prema evropskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je ključno da proces pregovora s Evropskom unijom započne u vrijeme belgijskog predsjedavanja Vijećem EU.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine i povjerenju koje je tom zemljom ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju, Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina nastoji prevladati unutarnje nesuglasice i uskladiti svoju politiku s politikom EU.

Bećirović je također istakao da Bosna i Hercegovina podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU, uključujući odbranu principa demokratije i vladavine prava, digitalizaciju i tehnološku konkurentnost, zelenu tranziciju, jačanje socijalne i zdravstvene agende, zaštitu ljudi i granica te promoviranje globalne Evrope.

Ministrica Hadja Lahbib naglasila je da Kraljevina Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu. To potvrđuje intenzivna bilateralna saradnja, ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje ureda Privredne komore Kraljevine Belgije i Luksemburga, jedinog na Zapadnom Balkanu. Također je istakla posjet visoke delegacije Ministarstva vanjske i razvojne politike Kraljevine Belgije, na čelu s političkim direktorima, u Sarajevu kao dokaz odlučnosti i posvećenosti političkom partnerstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79