Benjamin je spašavao nakon zemljotresa u Turskoj, a sada je opisao potresne prizore: Leševi se svake sekunde izvlače

Više od stotinu hrabrih Bosanaca i Hercegovaca u proteklom periodu je boravilo u Turskoj nakon što je ovu zemlju 6. februara pogodio razorni zemljotres jačine 7.7 stepeni po Richteru.

Jedan od njih je bio i Benjamin Poturak iz Gorske službe spašavanja Novi Grad.

Benjamin Poturak je sa svojim timom otišao u Tursku 9. februara i tamo je boravio oko sedmicu dana. Kazao je za Raport kako se još uvijek odmara od svega što su prošli tokom boravka u Turskoj.

Sada mogu reći da sam dobro hvala Bogu i da se odmaram. Vraćamo se svakodnevnim aktivnostima koje smo ostavili onaj kada smo krenuli. Ti momenti su iza nas i nastavljamo dalje – kazao je Poturak.

Sarajlija je sa svom ekipom boravio u regiji Hatay u gradu Antakiya. Ovo je jedan od gradova koji su bili najpogođeniji prilikom zemljotresa.

Nismo znali ni za dan ni za noć. Mogu slobodno da kažem da smo radili 24 sata. Imali smo samo jedan cilj. To je bilo da spasimo što više ljudskih života. Sada, kada je prošlo neko vrijeme, mogu da kažem da smo davali svoj maksimum, i fizički i psihički. Samo smo željeli da pomognemo unesrećenim ljudima – kazao je Poturak.

U razgovoru je rekao je kako je svaki dan bio težak i naporan, ali da se umor nije osjećao u onim momentima kada bi uspjeli da spase ljude ispod ruševina.

Istaknuo je da za njega jedan posebno ostao u sjećanju.

Jedan dan želim posebno da izdvojim. Naime, nakon 18 sati rada smo došli u kamp i krenuli da spavamo. Nakon sat i po (oko 4 sata i 30 minuta) bude nas kolege iz Turske. Kazali su nam kako hitno moramo krenuti u susjedni grad Iskenderun. Taj grad je udaljen oko 150 kilometara od naše baze. Rekli su kako moramo krenuti da bismo izvukli jednu porodicu ispod ruševina. Adrenalin je proradio i svi smo za pet minuta već bili spremni. I odmah smo krenuli u misiju spašavanja ljudskih života. Vjerujte mi, kada smo izvukli ljude iz ruševine nakon nekoliko sati borbe, bili smo toliko presretni, umor se uopšte nije osjećao – istaknuo je Poturak.
U hrabrom timu Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo bilo je 20 pripadnika.

Iz ruševina smo spasili ukupno 10 ljudi. Nažalost, izvukli smo i 27 tijela. Mogu slobodno da kažem da je putem medija dosta opisana situacija u Turskoj. Međutim, uživo je potpuno drugačije. Mediji mogu prikazati jedan dio, ali na terenu je mnogo gore. Zvukovi rotacija ambulantnih kola, koja skoro svake sekunde prolaze, zvukovi bagera kako lome ploče, jecaj i plač porodica koji sa nadam čekaju da vide nekog svog… Leševi se svake sekunde izvlače… Sve su to scene koje se ne mogu dočarati niti kamerom niti fotoaparatom – kazao je Poturak.
Na kraju razgovora hrabri Benjamin Poturak je kazao koji će mu prizor zauvijek ostati u sjećanju.

Najteži trenutak za mene, ali i za cijelu ekipu je bio kada smo iz ruševina izvukli bračni par zagrljen, a između njih dijete. Nažalost, sve troje su bili mrtvi. To je scena koja nas je sve pogodila i dirnula – zaključio je Poturak za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79