Berilo spada u najbogatije političare u BiH a na sudu rekao da je “srednjeg” imovinskog stanja

Berilo spada u najbogatije političare u BiH a na sudu rekao da je “srednjeg” imovinskog stanja


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je danas u neuobičajenom saopćenju pomoć građana kako bi se ušlo u trag svoj imovini u vlasništvu Ibre Berila i sa njim povezanih lica.

SIPA se oglasila, kako je navedeno, za potrebe Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u vezi akcije “Incitat” u kojoj su uhapšeni Berilo, njegova pomoćnica u Općini Trnovo Nađa Milišić te vlasnik firme LOK-PIL Adis Mulaosmanović i njegova sestra Edina Džigal.
Sistemska korupcija

Traga se i za Nerminom Demirovićem, bivšim direktorom firme Sarajevo-šume. Oni se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca. Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca, odnosno sporne prodaje zemljišta i gradnje na Bjelašnici.

Ibro Berilo je jedan od najbogatijih političara u BiH: Evo šta sve posjeduje

Berilo: SIPA i dalje istražuje

Tužilaštvo KS tvrdi da je riječ o kriminalu teškom više od tri miliona maraka.

I dok SIPA traga za predmetima, odnosno imovinom koja je u stvarnom vlasništvu osumnjičenog Ibre Berila i sa njim povezanim osobama (Saima Berilo, Mirzet Berilo, Merim Berilo, Arnela Berilo), a koja se vodi na trećim licima, Raport otkriva kakvog je imovinskog stanja uhapšena “četvorka”.

Svako od njih, se na ročištu za određivanje pritvora izjasnio o materijalnom statusu.

Ibro Berilo (1965. godište), “dvodecenijski” gradonačelnik Trnova, uprkos indicijama da posjeduje ogromnu imovinu, prijavio je da je “srednje imovinskog stanja”. Prema informacijama CIN-a Ibro je prijavio da sa svojom porodicom ima preko 22 nekretnine… .

Apartman u hotelu Aroma

Njegova pomoćnica za geodetske, imovinskopravne poslove i katastar nekretnina Nađi Milišić (1961) navela je isto.

Njih dvoje su prvo i drugo osumnjičeni u ovom predmetu, prema Tužilaštvu KS.

Potrebna pomoć građana! SIPA: Svi građani koji raspolažu informacijama o imovini familije Berilo neka se jave

Adis Mulaosmanović (1977) vlasnik je firme LOK-PIL kojem su, prema tužilaštvu, Berilo i Milišić pomogli da se domogne značajne imovine na Bjelašnici, gdje je napravio i hotel Aroma.

Tužilaštvo tvrdi da je Mulasmanović, kao protuuslugu, poklonio Berilu jedan apartman u hotelu. No, trnovskog šefa nema u papirima…

Zanimljivo, i Mulaosmanović se izjasnio da je srednje imovinskog stanja. Isto je navela i njegova sestra Edina Džigal, inače zaposlena u firmi Argeta doo…
Trojka u pritvoru

Kantonalni sud Sarajevo je danas, na zahtjev Tužilaštva KS, odredio jednomjesečni pritvor za Berila, Milišić i Mulaosmanovića.

Džigal će se braniti sa slobode uz mjere zabrane.

Ibri Berilu i saradnicima određen pritvor, Edini Džigal izrečene mjere zabrane



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija