Bez priznanja: Osam zemalja koje i dalje odbijaju priznati Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina, međunarodno priznata država od 3. marta 1992. godine, suočava se s izazovom jer još uvijek postoji osam država koje nisu uspostavile diplomatske odnose s njom. Ova činjenica postavlja pitanje međunarodne priznatosti i izolacije, uprkos činjenici da je zemlja postala punopravna članica Ujedinjenih naroda.

Na popisu zemalja koje nisu priznale Bosnu i Hercegovinu nalaze se Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika. Iako je ova lista nešto kraća u poređenju s prethodnim godinama, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nastavlja raditi na širenju diplomatskih odnosa.

Posebno zanimljivo je da susjedna država, Kosovo, još uvijek nema uspostavljene diplomatske odnose s Bosnom i Hercegovinom. Ova situacija nastala je zbog neprihvaćanja neovisnosti Kosova od strane Bosne i Hercegovine.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa s Mikronezijom i Tongom predstavlja pozitivan pomak, no izazovi i dalje postoje u povećanju međunarodne priznatosti. Važno je napomenuti da je veliki broj država, uključujući Bugarsku, Tursku, Španiju, Libiju i Iran, priznao nezavisnost Bosne i Hercegovine prije nego što je zastava zemlje zavijorila pred glavnom zgradom UN-a u New Yorku 22. maja 1992. godine.

S obzirom na složenu istoriju i geopolitičke okolnosti, Bosna i Hercegovina i dalje radi na jačanju međunarodnih odnosa i suočava se s izazovima u svojoj diplomatskoj misiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79