Bh. ambasador državnu imovinu pripisuje RS-u, a ne poznaje ni Ustav BiH

Bh. ambasador državnu imovinu pripisuje RS-u, a ne poznaje ni Ustav BiH


Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ dao je skandalozne izjave na temu državne imovine, ali i uređenja Bosne i Hercegovine.

 

Gostujući na RTRS-u, ovaj Dodikov diplomata je pokušavao osporavati državnu imovinu BiH.

 

“Kao što je privatna imovina, tako je i državna imovina nešto što je odlika subjektiviteta određene države. Ako je pozicija RS-a definisana u Dejtonu i BiH koja je definisana kao državna zajednica sastavljena je s jasnim obimom teritorije”, izjavio je šef bh. ambasade u Zagrebu.

 

Iako to ambasador Vranješ zna, treba mu ponoviti – BiH nije “sastavljena od entiteta” već se BiH sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta. Tako piše i u Ustavu BiH, dok državna imovina – kako samo ime kaže – pripada državi BiH.

 

Vranješ, inače profesor na FPN u Banjoj Luci, dalje govoreći za RTRS kaže da “bilo kakvo dovođenje u pitanje vlasničke strukture dovodi u pitanje samo teritoriju, pa se postavlja pitanje opstanka i ezgistencije RS-a”.

 

“Ovo je napad na subjektivitet, odnosno na samu RS i njen suverentitet, koji nosi, koji je unijela u Dejton i koji ima”, izjavio je Vranješ.

 

On je osporavao i legitimitet PIC-a (Upravnog vijeća za provedbu mira) kazavši da je nelegalno formiran uoči potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kritikovao je i Ustavni sud BiH.

 

Vranješu, ambasadoru Bosne i Hercegovine, nije prvi put da iznosi antidržavne i antidejtonske tvrdnje piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija