BH Gas i Energoinvest moraju platiti više od 11 miliona dolara Mađarima

Arbitražni sud u Cirihu, donio je odluku prema kojoj “BH-Gas” i kompanija “Energoinvest” su obavezne platiti 11,16 miliona dolara mađarskom prijevozniku “FGSZ” zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije.

Mađarski “FGZS” pokrenuo je spor u septembru 2021. godine, zahtijevajući od entiteta Federacija BiH više od 21 milion dolara. Tuženi su bili “Energoinvest”, Vlada Federacije BiH i “BH Gas”, čiji je osnivač entitetska Vlada.

Federacija BiH je 1. aprila 2021. promijenila trasu snabdijevanja ruskim plinom i prešla na takozvani Turski tok, iako je ugovor s mađarskim “FGSZ” trebao biti na snazi do 2023. godine.

Prethodno je Bosna i Hercegovina ruski plin dobijala plinovodom koji je prolazio preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Odluka o promjeni trase izazvala je sukob između tadašnjeg rukovodstava kompanija “BH Gas” i “Energoinvest”. Kao rezultat, “Energoinvest” je podnio kontratužbu Arbitražnom sudu.

Prema odluci Arbitražnog vijeća, “FGSZ” je naplatio 19,09 miliona dolara za transport gasa u periodu od 1. januara 2019. do 31. marta 2021., što je 8,94 miliona dolara više od dopuštenog.

Kao rezultat, “FGSZ” je naloženo da plati 9,96 miliona dolara BH-Gasu. Ova odluka značajno je umanjila štetu koju su morali platiti “BH Gas” i “Energoinvest”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79