Visoki predstavnik Schmidt osudio napad na povratničku kuću u Gacku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, izrazio je duboku zabrinutost povodom nedavnog napada na kuću bošnjačke porodice u općini Gacko, u mjestu Gračanica.

Schmidt je pozvao sve nadležne institucije da promptno identificiraju počinitelje, utvrde činjenice i njihove namjere u vezi s ovim događajem.

“Pozivam sve institucije da identificiraju umiješane osobe, utvrde činjenice i njihove namjere”, navodi se u poruci Schmidta.

OHR BiH ističe da Schmidt želi naglasiti svoj dosljedan stav, iznesen i pred Vijećem sigurnosti UN-a, da svaki oblik zastrašivanja povratnika predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i neprihvatljiv čin koji zahtijeva hitnu reakciju i procesuiranje.

Policijski službenici Policijske uprave Gacko su, po nalogu nadležnog tužioca, izvršili uviđaj na oštećenoj kući. Prema izvještaju, jedno prozorsko staklo je oštećeno upotrebom vatrenog oružja.

Tužilac je naložio daljnje mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79