Bh. gigant pokleknuo u selu: Bitka oko rudnika, političari ne smiju protiv naroda

Općinsko vijeće Sanski Most odbilo je na posljednjoj sjednici dati saglasnost za prenos koncesije za eksploataciju mrkog uglja u selu Kamengrad sa kompanije “Lager” iz Posušja na novoosnovano privredno društvo “Lager Mining”.

Odluka je donesena jednoglasno, vođena prethodnim iskustvima i protestima lokalnih stanovnika koji su izrazili zabrinutost zbog eksploatacije uglja.

“Lager” je zatražio prenos koncesionih prava kako bi olakšao svoje poslovanje, s obzirom da se bavi različitim djelatnostima uključujući obnovljive izvore energije, dok finansiranje rudnika uglja nije popularno kod svjetskih banaka.

Općinsko vijeće je istaklo da je prethodno već poništilo saglasnost o dodjeli koncesije firmi “Lager” zbog problema koje su izazvali u zajednici.

Mještani su dugo izražavali nezadovoljstvo zbog uticaja eksploatacije na poljoprivredu, okoliš i zdravlje ljudi, tvrdeći da je uzurpacija privatne imovine, odlaganje jalovine i ugrožavanje lokalnih vodotoka postali neprihvatljivi.

S druge strane, kompanija “Lager” tvrdi da je ispunila sve zakonske zahtjeve, uključujući okolišne dozvole, te je uložila značajna sredstva u revitalizaciju rudnika i otvorila oko 600 radnih mjesta, što je doprinijelo ekonomskoj koristi lokalnoj zajednici i stabilnosti energetskog sistema BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79