Bh. građani biraju Tursku za estetske zahvate, ali dolaze i rizici: Šta ako dođe do komplikacija?

Operacija nosa i buđenje u sobi s pogledom na Bosfor zvuči poput savršenog scenarija za mnoge. To je jedan od razloga zbog kojeg sve više građana Bosne i Hercegovine odlazi u Tursku radi estetskih zahvata.

Kada se uzmu u obzir i niže cijene u odnosu na lokalne, zakazivanje operacije i putovanje avionom u ovu euroazijsku zemlju čini se kao logičan korak.

No, uz sve ove prednosti, postoji i jedan važan faktor o kojem svaki pacijent mora razmišljati: sigurnost i pitanje “šta ako” dođe do komplikacija.

Plastični hirurg Darko Jović za Klix.ba ističe da su iskustva pacijenata koji su imali estetske zahvate u Turskoj uglavnom pozitivna, ali ističe jedan slučaj kada je došlo do ozbiljnih komplikacija.

Jović navodi slučaj zatezanja lica gdje je žena izgubila trećinu lica zbog komplikacija koje su nastale. Iako su takvi slučajevi rijetki, oni su upozorenje da iako se operacija obavlja u inostranstvu, rizici su i dalje prisutni.

Jedan od problema s kojim se pacijenti suočavaju nakon operacije u inostranstvu je i poteškoća u naknadnim kontrolama. Iako se može činiti da je Turska blizu, potrebno je izgubiti nekoliko dana za putovanje tamo i nazad. Ako dođe do komplikacija, rješavanje problema može biti otežano jer pacijent nije u blizini hirurga koji je obavio zahvat.

Drugi problem je jezična barijera, jer su nalazi često napisani na drugom jeziku, što dodatno otežava komunikaciju između pacijenta i ljekara.

Cijene estetskih zahvata u Turskoj variraju, ali je važno imati na umu da je niža cijena često povezana s nižim standardima i manjom sigurnošću.

Doktor Alemko Čvorak, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, upozorava da je teško kvalitetno riješiti komplikacije koje su nastale nakon operacija u inostranstvu.

Nadalje, pacijenti često nisu upoznati s procedurama i standardima u zemlji u kojoj su operisani, što može dodatno otežati situaciju u slučaju komplikacija.

Iako je Turska popularna destinacija za estetske zahvate zbog nižih cijena i turističkih atrakcija, važno je da pacijenti pažljivo razmisle o svim aspektima prije donošenja odluke o operaciji u inostranstvu. Sigurnost i zdravlje uvijek trebaju biti na prvom mjestu, čak i ako to znači plaćanje više za kvalitetnu medicinsku uslugu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79