Udri po džepu građana: Spremno novo poskupljenje struje

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo predstavila je prijedlog novih cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca, koji je usvojen na nedavnoj sjednici Nadzornog odbora.

Ovaj prijedlog, objavljen na stranici Regulatorne komisije za energiju u FBiH, detaljno definiše tarifne grupe i njihove karakteristike za različite kategorije potrošnje.

U skladu s Pravilnikom o metodologiji za utvrđivanje cijena, cijene su podijeljene prema kategorijama potrošnje, uključujući domaćinstva, ostalu potrošnju i javnu rasvjetu, na naponskom nivou od 0,4 kV. Svaka od ovih kategorija ima svoje tarifne grupe, prilagođene potrebama različitih vrsta potrošača.

Kategorija domaćinstava obuhvata tarifne grupe s različitim načinima obračuna potrošnje električne energije, dok kategorija ostale potrošnje obuhvata pet tarifnih grupa prilagođenih različitim tipovima potrošača.

Prema predloženom rasporedu, domaćinstva s dvotarifnim brojilima tokom zimskog računanja vremena će imati povoljniju tarifu u određenim periodima, što će biti primijenjeno i na ostale potrošače s odgovarajućim prilagodbama.

Planirani tarifni stavovi za korisnike distributivnog sistema Elektroprivrede BiH primjenjivaće se od 1. augusta 2024. godine, ukoliko dobiju saglasnost Regulatorne komisije za energiju. Elektroprivreda BiH će do 31. maja dostaviti potrebnu dokumentaciju FERK-u, a ukoliko prijedlog bude usvojen, nova odluka o cijenama stupit će na snagu odmah.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79