Gligorić: Vrtići moraju biti besplatni

Socijalistička partija Srpske izražava duboku zabrinutost zbog trenutne politike subvencionisanja privatnih vrtića u gradu Banja Luka. Smatramo da je gradu potrebno sistemsko rješenje vrtića, a ne privremene subvencije koje ne daju dugoročne rezultate, rekao je Saša Gligorić, predsjednik GrO SPS Banja Luka.

“Subvencije su u praksi često donosile kratkoročne olakšice, ali dugoročno nanose više štete nego koristi. To se jasno vidi na primjeru subvencija privatnim vrtovima. Davanjem subvencije privatnim vrtovima došlo je do enormnog povećanja cijene usluge, koju naši građani više ne mogu pratiti. Subvencije su isključivo pogodovale vlasnicima tih ustanova”, rekao je Gligorić.

On dodaje da čim je najavljeno povećanje subvencije, neki privatni vrtići su odmah podigli svoje cijene.

Iz SPS-a su poručili da bi trajno rješenje problema bila izgradnja novih gradskih vrtića.

“Grad Banjaluka mora uložiti u izgradnju najmanje tri nova državna vrtića, koja će omogućiti pristupne i kvalitetne uslove za boravak djece. Izgradnja ovih vrtića ne samo da će smanjiti pritisak na roditelje, već će i obezbijediti stabilniji i dugoročniji okvir za predškolsko obrazovanje u našem gradu”, kaže predsjednik GrO SPS Banja Luka za Nezavisne novine.

SPS je protiv bilo kakvog okupljanja u privatnim i javnim vrtovima. Iz ove stranke poručuju da povećanje cijene izravno pogađa roditelje i otežava im svakodnevni život, što je neprihvatljivo.

“Svi vrtići trebaju da budu besplatni, jer djeca ne smiju biti trošak već ponos Banjaluke. Vjerujemo da besplatno predškolsko obrazovanje predstavlja ključni korak ka društvenom napretku i jednakim mogućnostima za svu djecu. Pozivamo gradsku upravu da prestane sa privremenim mjerama koje pogoduju isključivo vlasnicima privatnih vrtića i da se fokusiraju na sistemska rješenja koja će olakšati život našim građanima. Izgradnja novih gradskih vrtića je ključni korak ka postizanju ovog cilja”, zaključio je Gligorić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79