Bh. političari optužuju, a u Srbiji tvrde: Izuzetan diplomatski potez, najviše stranaca na vakcinaciji iz BiH

Doktor Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, rekao je danas za RTS da je Srbija postala centar vakcinacije u Evropi jer su čelnici te zemlje povukli izuzetan diplomatski potez.

“Srbija je pružila ruku prijateljstva regiji, izbrisala granice i pokazala da se svi borimo protiv zajedničkog neprijatelja. Krajem marta u Srbiji je vakcinisano više od 22.000 stranih državljana, na Sajmu tada više od 12.000. Od toga je prošlo 12 nedjelja i došlo je vrijeme za revakcinaciju”, navodi Bekić.

Mehmedović optužuje Srbiju da vakcinacijom vara građane BiH

Zbog toga će, kao je rekao, na Sajmu drugu dozu vakcine primiti 8.000 stranih državljana, a sutra 5.000.

“Paralelno sa tim teče vakcinacija prvim dozama na Sajmu, isključivo za državljane Srbije, Severne Makedonije i BiH”, navodi Bekić.

“Očekujemo isporuku Sputnika u najskorije vreme. Potrebno je bilo koja lična isprava gdje postoji broj”, napominje Bekić.

Posljednjih dana se, navodi, na Sajmu najviše vakcinišu strani državljani iz BiH i Sjeverne Makedonije, a u tržnim centrima mladi.

“U tržnim centru ‘Ušće’ od 6. maja do srede je vakcinisano prvim dozama 13.600 osoba, a starosna dob je u proseku 40 godina”, kaže Bekić.

Do petka je u Srbiji prvu dozu vakcine primilo više od 44 posto državljana Srbije, a 40 posto je dobilo drugu dozu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79