Biden najavio povratak američke diplomatije: Ovo je plan za BiH, Srbiju i Kosovo

SAD neće poduprijeti zamjenu teritorija između Srbije i Kosova; Milorad Dodik odavno prekrižen u američkim vizijama za BiH, Dragan Čović “na žici”, a Izetbegović previše povezan sa Erdoganom.

Američka ambasada: Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje

Američki predsjednik Joe Biden najavio je povratak američke diplomatije u svijetu.

Biden je posjetio State Department i poručio da će obnoviti savezništva u svijetu kako bi se lakše suočili s izazovima pandemije, klimatskim promjenama i drugim sigurnosnim izazovima.

Biden je rekao da je pitanje izbjeglica u svijetu jedan od globalnih problema, a kako bi popravio moralno liderstvo, najavio je potpisivanje uredbe za obnavljanje programa prijema izbjeglica.

Kao jedan od prioriteta nove administracije bit će rat u Jemenu.

Biden je objavio da je Tim Lenderking imenovan za posebnog izaslanika za Jemen.

Što se tiče našeg regiona, SAD neće poduprijeti zamjenu teritorija između Srbije i Kosova. Milorad Dodik odavno prekrižen u američkim vizijama za BiH, Dragan Čović “na žici”, a Izetbegović previše povezan sa Erdoganom, naveo je dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak da će se suprotstaviti autoritarnosti Kine i Rusije i najavio da će prekinuti s pristupom koji je njegov prethodnik Donald Trump imao prema Moskvi.

Sjedinjene Države se moraju “suočiti s napredovanjem autoritarnosti, posebice rastućim ambicijama Kine i namjerama Rusije da oslabe našu demokraciju”, izjavio je američki predsjednik u govoru tijekom svog prvog posjeta State Departmentu.

“Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na jako različiti način od mog prethodnika, da je prošlo vrijeme kada su se Sjedinjene Države pokoravale agresivnim potezima Rusije”, dodao je.

Kinu nazvao najozbiljnijim suparnikom
Kinu je nazvao najozbiljnijim suparnikom, ali je istaknuo da će SAD surađivati s Pekingom kada je to u američkom interesu.

  Poznato ko će činiti općinska i gradska vijeća

“Suprotstavit ćemo se kineskom kršenju gospodarskih pravila, ljudskih prava, intelektualnog vlasništva i težnji za globalnim utjecajem”, istaknuo je. “Ali spremni smo surađivati s Pekingom, kada je to u interesu Amerike”.

Pozvao na završetak rata u Jemenu

Biden je pozvao na “završetak” rata u Jemenu i najavio okončanje “podrške” američkoj prodaji oružja vojnoj koaliciji koju vodi Saudijska Arabija u toj zemlji.

“Jačamo diplomatske napore prema okončanju rata u Jemenu, rata koji je izazvao humanitarnu i stratešku katastrofu”, izjavio je. “Taj rat mora prestati”, naglasio je.

“Kako bi naglasili našu odlučnost, prekidamo svaku američku podršku ofanzivnim operacijama u ratu u Jemenu, uključujući prodaju oružja”, dodao je.

Pozvao mjanmarske generale da se odreknu vlasti

Biden je također pozvao mjanmarske generale, koji su svrgnuli civilnu vladu Aung San Suu Kyi, da se bezuvjetno “odreknu vlasti”.

“Mjanmarska vojska se mora odreći vlasti koju je preuzela”, izjavio je Biden nekoliko sati nakon što je Bijela kuća najavila da razmatra “ciljane sankcije” vojnim dužnosnicima koji su izveli državni udar.

SAD će primiti osmerostruko više izbjeglica

Predsjednik Biden je najavio da namjerava osmerostruko povećati broj izbjeglica koje će primiti Sjedinjene Države u odnosu na njihovu povijesno najnižu razinu koju je nametnuo Donald Trump na kraju svog mandata.

Sukladno obećanju iz kampanje, novi američki predsjednik je odredio godišnju kvotu od 125.000 izbjeglica koji će moći doći u SAD u sklopu programa preseljenja, u odnosu na 15.000 za proračunsku godinu u toku.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79