BiH 2023: Neprocesuirani napadi, kriminalizacija klevete i autocenzura

BiH 2023: Neprocesuirani napadi, kriminalizacija klevete i autocenzura


Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim izazovima u pogledu ljudskih prava i sloboda, pokazujući znakove nazadovanja, prema godišnjem izvještaju CIVICUS Monitora i Europske unije za 2023. godinu. Neprocesuirani napadi na povratnike, LGBTIQ zajednicu, novinare i aktiviste postali su alarmantno učestali, dovodeći u pitanje stanje civilnog društva i temeljne slobode građana.

Brojni napadi na povratnike ostali su neprocesuirani, stvarajući ozračje straha među zajednicom. Fadil i Ajša Memišević, pretučeni i opljačkani u Višegradu, nisu dobili zaštitu, dok je osumnjičeni pušten zbog nedostatka dokaza. Osman Mehanović iz Bratunca, napadnut na etničkoj osnovi, također čeka sudski epilog, dok policija ne pruža dovoljno informacija. Senad Sejfić, povratnik u Kamenici kod Zvornika, doživio je fizički napad ispred džamije, a očit nedostatak reakcije od strane tužiteljstva dodatno zabrinjava.

Devet mjeseci nakon napada na LGBTIQ aktiviste i novinare u Banjoj Luci, počinitelji nisu procesuirani, a odgovornost policije ostaje nejasna. Odbijanje održavanja događaja Povorke ponosa u Sarajevu dodatno ukazuje na nedostatak podrške institucija. Nedostatak akcije u slučajevima napada u Banjoj Luci jasno ukazuje na neefikasnost pravosudnog sistema.

Kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj izazvala je zabrinutost međunarodnih organizacija. Uvođenje ovog zakona rezultiralo je značajnom autocenzurom novinara i medija, što dodatno podriva slobodu izražavanja. Siniša Vukelić, urednik portala Capital, ističe da su novinarske slobode doživjele ozbiljan pad, potičući atmosferu straha i nesigurnosti.

Situacija u Bosni i Hercegovini u 2023. godini ozbiljno ugrožava ljudska prava i slobode građana. Neprocesuirani napadi, nedostatak odgovornosti institucija, kriminalizacija klevete i autocenzura medija stvaraju ozbiljnu prijetnju demokratskim vrijednostima. Međunarodna zajednica pozvana je da pažljivo prati situaciju i pritisne na promjene kako bi se osiguralo poštovanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija