BiH bi mogla izgubiti milijardu eura pomoći EU

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Afan Kalamujić, izjavio je da bi Bosna i Hercegovina mogla ostati uskraćena za milijardu eura obećane pomoći od Evropske unije za razvojne projekte.

Kalamujić je istakao da nadležne vlasti u BiH nisu podnijele adekvatan plan koji bi osigurao odobrenje ovih sredstava, upozoravajući da je rok za podnošenje plana već ovog petka, 26. 4. 2024.

“Ogorčen sam što moram ovo reći. Delegacija EU u BiH jasno je stavila do znanja da nedostatak adekvatnog plana za korištenje obećanih sredstava predstavlja ozbiljan problem”, naglasio je ministar Kalamujić.

Ministar je dodatno upozorio da BiH riskira da postane jedina zemlja na Balkanu koja nije predala plan za korištenje ovih sredstava, ističući ozbiljne posljedice propuštanja ovog koraka.

“Ako BiH ne podnese ovaj plan, možemo postati i jedina zemlja na Balkanu koja će izgubiti priliku za korištenje ovih značajnih sredstava od EU”, kazao je.

Kalamujić je zaključio ističući da bi ova situacija trebala poslužiti kao podsjetnik svim relevantnim strukturama u BiH o hitnosti i važnosti predaje plana, te naglasio da se BiH suočava s izazovom koji zahtijeva brzu akciju i odgovornost kako bi se iskoristile prilike koje EU nudi za ekonomski i društveni napredak zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79