BiH bi mogla profitirati kroz trgovinu

Signali oporavka na europskim tržištima pružaju nadu za bolje vijesti, posebno za izvozno orijentirane firme u Bosni i Hercegovini te one koje ovise o uvozu repromaterijala. Prema navodima Večernjeg lista BiH, moguće je opaziti poboljšanja u financijskim pokazateljima bh. izvoza, posebno s početkom rasta vrijednosti izvoza u aprilu ove godine.

Jasmin Mahmuzić, rdirektor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, istaknuo je da je blago smanjenje kamatnih stopa Europske središnje banke te smirivanje financijskih prilika u EU pozitivan signal za BiH.

“Trenutno stanje upućuje na otpornost i mogući oporavak trgovinskih aktivnosti, što bi se trebalo pozitivno odraziti na našu trgovinsku bilancu u drugom dijelu godine”, naglasio je Mahmuzić.

Prema Vanjskotrgovinskoj komori BiH, ukupna razmjena za prva četiri mjeseca 2024. godine iznosila je 14,93 milijardi KM, što predstavlja blagi rast u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos smanjenju vrijednosti izvoza, postoji trend oporavka koji je naročito vidljiv u travnju. Deficit izvoza smanjen je za 93 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 1%.

Mahmuzić također ističe da će BiH, kroz ispunjavanje reformskih uslove u okviru novog Plana rasta za zapadni Balkan, dobiti priliku za jače povezivanje s jedinstvenim europskim tržištem. Očekuje se da će ovo donijeti dodatne pogodnosti za domaće privredne subjekte, otvarajući područja poput slobodnog kretanja roba, usluga i radnika, te integraciju u industrijske lance opskrbe.

U svjetlu tih prilika, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je prošle godine da Plan rasta ima potencijal udvostručiti ekonomiju zapadnog Balkana u idućih deset godina, što bi moglo značiti značajan napredak za građane i privredu regije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79