BiH bogatija za 98 policajaca Granične policije BiH

BiH bogatija za 98 policajaca Granične policije BiH


U sjedištu Granične policije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održana svečana ceremonija polaganja zakletve 11. klase kadeta Granične policije BiH.

Na ceremoniji je 98 kadeta, koji su završili osnovnu policijsku obuku prve razine i stekli uvjete za čin “policajac”, položilo svečanu zakletvu.

Direktor Granične policije BiH, Mirko Kuprešaković, izrazio je zadovoljstvo postignućima mladih kadeta. “Za ove mlade ljude ovo je ogroman uspjeh, ne samo što su došli u porodicu policije nego i da su postali samostalni ljudi,” izjavio je Kuprešaković. On je naglasio da Graničnu policiju očekuju veliki izazovi, uključujući planove za zapošljavanje ukupno 750 novih policijskih djelatnika do 2025/26. godine.

Kuprešaković je također istakao da će novi kadeti biti raspoređeni na područjima s najvećim migracijskim pritiskom. “Ova i sljedeća klasa kadeta biće raspoređena na mjestima gdje je najveći migrantski udar. Oni će mnogo pomoći u rješavanju migrantske krize,” dodao je on, napominjući da 99 posto migranata koji prolaze kroz BiH ulaze iz Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, pohvalio je napore BiH u kontroli granica i upravljanju migracijama. “BiH sa 100 novih kadeta u okviru Granične policije BiH počinje da ispunjava uslove u kontekstu Evropskih integracija,” izjavio je Sattler. On je naglasio važnost ove inicijative, ističući da EU godišnje izdvaja značajna sredstva za podršku BiH u ovom području.

Sattler je također podsjetio na važnost unaprjeđenja upravljanja granicama i migracijama kao dio procesa evropskih integracija BiH. Pozvao je resorno ministarstvo sigurnosti BiH da nastavi rad na ovim zadacima, uključujući usklađivanje statusnog sporazuma sa Frontexom i finalizaciju Zakona o kontroli granica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija