BiH još nije okončala popis stanovništva iz 2013. godine

BiH još nije okončala popis stanovništva iz 2013. godine


Savjet ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije prihvatio Informaciju o završenom višegodišnjem projektu „Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine“, potvrđeno je za CAPITAL.

Iz Agencije za statistiku BiH na čiji zahtjev je pomenuta Informacija bila na dnevnom redu jučerašnje sjednice Savjeta ministara kažu da se ona odnosi na izvještaj o završenim finansijskim transakcijama popisa.

„Cilj ove informacije je da se projekat popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i finansijsko-knjigovodstveno zatvori“, kažu iz Agencije za statistiku za CAPITAL.

Iz Savjeta ministara samo kratko su nam odgovorili da informacija nije prihvaćena, ali bez obrazloženja zašto se informacija o tome nalazi pred Savjetom ministara čak deset godina nakon popisa stanovništva i zašto na to pitanje nije stavljena tačka, pogotovo u svjetlu evropske prakse po kojoj se popis stanovništva vrši svakih deset godina.

Umjesto da su okončane sve pripremne radnje i da je ove godine obavljen novi popis stanovništva, ocjenjuje naš sagovornik koji je bio uključen u popis 2013. godine, kod nas formalno-pravno još nije okončan popis koji je obavljen prije deset godina.

„Sve su prilike da popisivači na nekom budućem popisu neće imati koga da popišu, jer ljudi upravo zbog ovakvih stvari i ovakvog nerada institucija masovno napuštaju BiH“, kaže naš sagovornik.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija