BiH neće napraviti ključni iskorak dok OHR postoji

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je da će sljedeće sedmice u Briselu sa predstavnicima Еvropske komisije razgovarati o evropskom putu BiH.

“U mom fokusu su interesi Republike Srpske, koje ću zastupati i na ovom sastanku sa evropskim zvaničnicima“, naveo je Košarac u objavi na društvenoj mreži “Instagram“.

Košarac je naglasio da Srpska podržava evropski put BiH i zagovara da se 14 ključnih prioriteta sprovodi u paketu.

“Partneri iz FBiH na to nisu pristali. Pod patronatom Američke ambasade i okupatora Šmita, oni sada kalkulišu, pokušavajući da izbjegnu raniji politički dogovor u kojem su obećali, između ostalog, usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, kako bi strane sudije konačno otišle iz ove institucije“, dodao je Košarac.

Jasno je i ЕU i domaćim strukturama, kaže Košarac, da BiH ne može i neće napraviti ključni iskorak sve dok OHR postoji u zemlji.

“To se pogotovo neće desiti u prisustvu Šmita, nelegitimnog visokog predstavnika, koji uzurpira tu poziciju“, naglasio je Košarac i dodao: “Ne postoji logičan razlog, niti bilo kakvo opravdanje, da gube energiju pokušavajući da nas uvjere u suprotno“.

Košarac je dodao da suverena zemlja može u ЕU a kolonija ne.

“BiH će biti suverena isključivo onda kada legitimno izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda budu donosili odluke bez uplitanja stranaca u unutrašnja pitanja. To je, uostalom, princip za koji se zalaže Republika Srpska i od toga nećemo odustati. Dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru dejtonske BiH – jedino je moguće rješenje koje ima bili kakvu perspektivu, pa i onu evropsku“, poručio je Košarac.

Košarac kaže da su suludi pokušaji “suludog Šmita i dijela zapadnih zemalja da sa strukturama iz FBiH modeliraju duga rješenja, protivna interesima i stavovima Srpske“.

“Kako je moguće da bilo šta dogovarate bez Republike Srpske, a onda nam to naknadno servirate? Zar stvarno mislite da smo naivni i da ćemo vam aplaudirati, bespogovorno prihvatajući vaše zamisli? Gospodo, šta je vaš cilj i šta želite postići tim?“, upitao je Košarac u objavi na društvenoj mreži “Instagram“.

Košarac na kraju poručuje: “Prepoznali smo vaše namjere i nećemo dozvoliti da urušite poziciju i ustavni kapacitet Republike Srpske, niti da gazite po slobodnoj izbornoj volji građana Srpske“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79