BiH okreće novi list u slučaju “Trgovska gora”: Dokazi vode do tužbe protiv Hrvatske

Ukoliko ekspertski tim koji je formirao Savjet ministara BiH u slučaju “Trgovska gora” u svom izvještaju dokaže da je lokacija kasarne “Čerkezovac” neadekvatna za odlaganje radioaktivnog otpada i opasna po život, zdravlje i okolinu, Predsjedništvo BiH će moći pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Kaže ovo za “Glas Srpske” Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i zamjenik predsjedavajućeg pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE “Krško” na lokaciji kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

– U tom slučaju BiH se može pozvati na ESPO konvenciju iz 1991. godine o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontaktu, koja ima razrađen mehanizam šta u takvim slučajevima raditi. Ako neki prekogranični problem nije moguće riješiti diplomatskim putem, onda ostaju opcije međunarodna arbitraža ili tužba pred ovim sudom – istakao je Popović za “Glas Srpske“.

Objašnjava kako je prije jedne takve odluke potrebno sačekati izvještaj i mišljenje eksperata. Ukoliko on bude negativan, onda bi se, kako kaže, diplomatskim putem bilo potrebno obratiti vlastima u Hrvatskoj kako bi se vidjelo da li oni i dalje planiraju da ova lokacija bude pretvorena u odlagalište za radioaktivni otpad ili ne.

– Ukoliko odgovor bude potvrdan, onda je jedini mehanizam tužba pošto sam duboko ubijeđen da Hrvatska neće pristati na arbitražu. Nemamo šta da čekamo, jer je ionako već dosta vremena izgubljeno i potrošeno zbog raznih političkih animoziteta. Neke od komisija i grupa, koje su formirane još prije četiri, pet godina, nisu uradile gotovo ništa. Rezultat – nula. Zbog svega toga se bojim da ne budemo dovedeni pred svršen čin, da se jednog dana probudimo i vidimo da je Hrvatska na ovu lokaciju prevezla radioaktivni otpad iz NE “Krško” ili nekih drugih evropskih zemlja – kaže Popović.

Iz ekspertskog tima za slučaj “Trgovska gora” saopštili su kako bi se njihov izvještaj uskoro mogao naći pred Savjetom ministara BiH, najvjerovatnije do kraja ove sedmice. Prema riječima koordinatora ovog tima Emira Dizdarevića, jedan dio ovog izvještaja biće posvećen geologiji, hidrologiji i seizmologiji, ali i monitoringu životne sredine te adekvatnom upravljanju radioaktivnim otpadom.

Kako je pojasnio njegov kolega iz tima Jasmin Emrić, dosta vremena je potrošeno jer su rađene analize svih dokumenata i akata koje su do sada usvojile hrvatske vlasti.

Zemljotres

Potresi koji su danima drmali Hrvatsku dali su slučaju “Trgovska gora” novu dimenziju, a pogotovo jer se Petrinja kao epicentar zemljotresa nalazi samo četrdesetak kilometara od kasarne “Čerkezovac” i planirane lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79