Odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN-u

Nacrt rezolucije predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine

Generalna skupština UN-a trebala se 2. maja izjašnjavati o rezoluciji o Srebrenici, ali je glasanje odgođeno. Ovu informaciju na platformi X (bivši Twitter) objavio je poznati bh. novinar Ivica Puljić koji komentariše dešavanja iz sjedišta Ujedinjenih Nacija (UN) u New Yorku.

“Sada je i potvrđeno da se 2.5. neće glasati za rezoluciju o genocidu, da je sve pomaknto, ali bez fiksnog datuma. Ovo javljam i Vučiću, Dodiku i Dačiću koji ne znaju ovu informaciju.”

Puljić je dao i dodatno objašnjenje.

Milorad Dodik odgovorio šta će biti 2. maja

“Vidim dosta reakcija na moju informaciju o mogućem pomjeranju datuma glasanja za rezoluciju. Nemojte istresati frustraciju na neke zemlje koje kažu, hajde da pomjerimo. To su sve prijateljske zemlje BiH koje su sponzori rezolucije. Uskoro o razlozima. Potpuno su racionalni”, stoji u pojašnjenju Puljića.

Ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera – prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa 2. maja. Nacrt rezolucije predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

Detalje o razlozima pomjeranja Puljić je ispričao za Al Jazeeru, što možete pogledati u nastavku:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79